Za sve koji pred superizbornu godinu još nisu naučili - poslije biranja nema kajanja

06. studenoga 2023.
Za sve koji pred superizbornu godinu još nisu naučili - poslije biranja nema kajanja 1

Festivali se, u pravilu, održavaju jednom godišnje. Tako imamo, primjerice, INmusic Festival, Melodije Istre i Kvarnera, Varaždinske barokne večeri, Zlatne žice Slavonije, Osorske glazbene večeri, Večeri dalmatinske šansone, Istra Etno Jazz Festival, Festival kajkavskih popevki, Festival zabavne glazbe Split i još predugi niz glazbenih manifestacija.

Ima u nas, valja zabilježiti, i raznih biennala i triennala. No, oni se, samo ime im kaže, održavaju svaku druge, odnosno treće godine. Nevolja koja nas je snašla ovom prilikom, tri su festivala demokracije u samo jednoj, idućoj godini. Festivalom demokracije, naime, ovi što muku muče s poštivanjem temeljnih uzusa demokracije, vole nazivati izbore.

S neba će padati pečeni pilići

Na predstojećim parlamentarnim, europarlamentarnim i predsjedničkim izbornim festivalima demokracije ne gine nam što zborno, što solo "falš" pjevanje. Ti su "festivali", zapravo rijetki trenuci u četiri ili pet godina u kojima građani s olovkom u ruci na nekoliko minuta stječu moć nad onima koji su se kroz godine prometnuli u klasne neprijatelje običnog puka, štoviše, parija kakvima ih intimno smatraju unatoč velikim i silnim riječima kojima se razbacuju pred kamerama, obećavajući da će, ako im daju svoje povjerenje, s neba početi padati pečeni pilići.

I kada su u pitanju samo jedni izbori, sa svih nas strana napada kakofonija najrazličitijih obećanja, ideja, programa, ponuda, i ne zna se tko koga, tko s kim, tko protiv koga, kako i zašto. A iduće godine, kada se tri različite kampanje praktički spoje u jednu i više se ne bude moglo proniknuti tko se bori za što i koga, a tko protiv, iako je svima jasno da se cijela stvar vrti oko njih, a ne oko nas i da je pravi name of the game "kako da upadnem u fotelju", e, to će tek biti festival.

Stoga će biti potrebno opskrbiti se ozbiljnom količinom apaurina jer će biti nemoguće izbjeći te vatromete obećanja, zavodljivih poruka, laskavih ideja, ali i udaraca ispod pojasa, uvreda, ponižavanja, omalovažavanja, šovinizma, mizoginije, crtanja meta na čelo i neprijateljstava svake vrste.

Ćopićevo "znam ja nas..."

Bit će to u nas nikada viđena izborna kula babilonska u kojoj su naši lokalni bogovi poželjeli vinuti se do neba, ali ih je onaj gore ipak smjestio u prave okvire i srušio im toranj, kula u kojoj nitko nikoga neće moći, htjeti ili znati razumjeti, svatko će na svoj način pokušati udvoriti se biračima i svatko će pričati nekim svojim začudnim jezikom, predstavljajući uglavnom neprovedive ideje.

Ništa od melting pota u svom najpozitivnijem smislu koji podrazumijeva da se različite skupine, etničke i svake druge, jednakopravno integriraju u društvo i naglasi posebnost njihovih identiteta, kao i pravo na razliku i ravnopravan tretman u javnom životu. Očekivati možemo upravo suprotno, od prezira i mržnje do isključivosti, podjele na naše i vaše, i daljnju razgradnju ionako slabašnog i fragilnog društva.

"Znam ja nas, jebo ti nas", da budemo malo politički nekorektni, nepoćudni i nepristojni, citirat ćemo vizionarske riječi iskričavog Branka Ćopića. Tako ukratko biva u svim izbornim procesima u našem sokaku i onome što slijedi nakon što se prebroji sadržaj izbornih kutija. Tko još nije naučio – poslije biranja nema kajanja.

Od 'lex Ap' i novinara do mrtvih svinja

Najizravniji utjecaj na život i standard građana imaju parlamentarni izbori, a potom i europarlamentarni s obzirom na to da se odluke iz Bruxellesa moraju implementirati u našu legislativu. I interes građana tako je gradiran pa pokazuju najviše zanimanja za događanja u Saboru. Iako se službena predizborna kampanja još niti ne nazire, jer nije poznat datum izbora, ona neslužbena startala je s prvim danom jesenjeg zasjedanja u rujnu.

Uz redovne svađe, kritike, opozive, interpelacije nećemo moći uteći niti od nehumanih ideja postavljanja vojske u borbi protiv ilegalnih migranata, raznih čudotvornih ideja za podizanje plaća i mirovina uz zauzdavanje inflacije i skupoće, uvjeravanja da se "lex AP" neće doticati novinara, iako se bez uključivanja novinara u istragu baš nikako neće moći pronaći izvor objavljene neželjene informacije.

Od mrtvih svinja i bogaćenja ministra preko leđa slavonskog seljaka, pa tko i kako je više osramotio Hrvatsku pred inozemnim partnerima, od skupog i nedostupnog liječenja, toleriranja ustaških insignija u javnom prostoru, lošeg školstva, demografskog sloma, sve većeg broja stranih radnika, nefunkcionalnog socijalnog sustava, klimatskih promjena do korupcije i nepotizma koji sukljaju na svim razinama i čitav jedan ogroman candy store za pasionirane pratitelje politike, ali i građane domaće, obične.

A sve da bi se njih nekoliko stotina dočepalo unosnih fotelja iz kojih izručuju malo, sporo ili nikako.

Kako se pripremiti za show koji slijedi

Ali, jedna nedavna crtica, kojoj je svjedočila potpisnica ovih redova, nedvojbeno ilustrira da se sve to događa isključivo zbog njih, a nikako radi nas. Nakon nedavnog hektičnog dana u Saboru kada je premijer podnosio svoje godišnje izvješća o stanju države i nacije, a opozicija ga opstruirala glasnim lupanjem po stolovima čitavih sat vremena, kada samo što se figurativno nije potezalo za oružjem i kada su se mnogi zapitali gdje su ona lijepa vremena kada je Sabor bio "samo" kokošinjac, jedan zastupnik HDZ-a i jedna zastupnica iz lijevo-liberalne opcije po izlasku iz parlamenta zatečeni su kako u laganoj šetnjici ugodno čavrljaju i razdragano se smiju.

Iako, samo koji sat ranije samo što se nisu za guše pohvatali. Zato se dobro pripremite i čuvajte živce, bit će ovo kula babilonska za one s jeftinijim kartama.

Ovaj tekst nastao je u okviru projekta Parlametar.hr, digitalne platforme Gonga za praćenje rada saborskih zastupnica i zastupnika. Intervjue i komentare piše iskusna saborska izvjestiteljica Sandra Bartolović.

Sandra Bartolović se od početka 1990-ih bavi političkim novinarstvom. Od tada je sustavno pratila, izvještavala, analizirala i komentirala političke procese, stranke, izbore na svim razinama, rad Sabora, Vlade i Ureda predsjednika za Glas Slavonije, Vjesnik, Media servis, Nacional, Poslovni dnevnik, neprofitni portal Forum.tm i Hinu, u svim novinarskim formama, od vijesti preko intervjua do kolumni.

Predbilježite se na Parlametar bilten OVDJE i dobivajte na jednom mjestu sve važne informacije o tjednim raspravama sabora te temama kojima se bave!

Za sve koji pred superizbornu godinu još nisu naučili - poslije biranja nema kajanja 2
chevron-right