Gong podržao manifest europskog civilnog društva uoči nadolazećih EU izbora

30. listopada 2023.
Gong podržao manifest europskog civilnog društva uoči nadolazećih EU izbora 1

Gong, zajedno s više od 150 europskih organizacija i mreža civilnog društva, podržao je menifest o izgradnji boljeg prostora za civilno društvo i građanski dijalog uoči izbora 2024. godine.

Široka platforma raznolikih europskih organizacija civilnog društva pod nazivom Civil Society for EU izradila je predizborni manifest kojim budućem sastavu Europske komisija i Europskog parlamenta upućuje konkretne zahtjeve u dva ključna područja.

Prvo područje je razvoj Europske strategije civilnog društva. Ovo područje manifesta obuhvaća zahtjeve vezane uz: i) stvaranje poticajnog i sigurnog okruženja za razvoj civilnog društva; ii) uvođenje EU mehanizma za zaštitu civilnog društva, aktivistica i braniteljica ljudskih prava; iii) osiguravanje adekvatnog financiranja za civilno društvo.

Drugo područje se odnosi na razvoj civilnog dijaloga na EU razini, na način da on postane novi mehanizam participativne demokracije koji bi razinom utjecaja trebao biti usporediv s bitno afirmiranijim socijalnim dijalogom.  Tu među ostalim nalazimo zahtjeve za povećanjem transparentnosti i kvalitete u stvaranju i provedbi europskih javnih politika, ali i institucionalne promjene poput uvođenja dijaloga s civilnim društvom u portfelj rada jedne potpredsjednice Europske komisije i jedne potpredsjednice Europskog parlamenta.

Gong je potpisao ovaj manifest te nastavlja pratiti i podržavati njegovu diseminaciju prema široj javnosti, ali i zagovaračke aktivnosti usmjerene donositeljicama odluka.

Gong podržao manifest europskog civilnog društva uoči nadolazećih EU izbora 2
chevron-right