Nastavnici o Gongovim edukacijama: Sad bolje razumijemo politiku i medije

25. listopada 2023.
Nastavnici o Gongovim edukacijama: Sad bolje razumijemo politiku i medije 1

Što znači biti građanka Europske unije?

Kako aktivno sudjelovati u demokratskim društvima?

Zašto je važno biti medijski pismen i razumjeti nove trendove u komunikaciji?

Ovo su neka od pitanja na koja su odgovor dobili nastavnici koji su tijekom 2023. godine sudjelovali na Gongovoj edukaciji za građansku pismenost. Njih oko 30 iz cijele Hrvatske učestvovalo je na edukaciji koja obuhvaća tri modula – političku, EU i medijsku pismenost, a namijenjena je nastavnicima koji žele unaprijediti svoja znanja i prenijeti ih kolegama i učenicima. 

Koristeći različite metode neformalnog obrazovanja (individualni rad, rad u paru, grupni rad, prezentacija, diskusija i dr.), polaznici političke pismenosti  proučavali su važne političke pojmove i procese, kao i ulogu nacionalnih institucija i mehanizama odlučivanja. 

Na medijskoj pismenosti upoznali su se sa važnom ulogom medija u suvremenom političkom procesu te kritički propitivali poruke koje im se plasiraju u medijima i na društvenim mrežama. S obzirom na to da je Hrvatska članica Europske unije, kroz EU pismenost nastavnici se upoznaju s europskim institucijama i načinima uključivanja i djelovanja građana na razini EU.

Nastavnik povijesti iz XIII. gimnazije Zagreb Frane Marić sudjelovao je u političkom i medijskom edukaciji kako bi svojim učenicima prenio nova znanja.

“Želio bih povezati pojmove i aktualizirati ih u nastavi te omogućiti učenicima da vide primjere iz prošlosti i sadašnjosti kako političari i razne druge skupine manipuliraju podacima ili daju lažne vijesti”, kazao je on.

Ova edukacija mu je važna i kao roditelju čija djeca provode puno vremena na internetu i neselektivno biraju informacije:,,Želio bih to znanje podijeliti s njima, da se i oni educiraju jer će oni odlučivati ​​o mojoj mirovini i mojoj sudbini, pa želim da izaberu po vlastitoj volji, a ne zato što im je netko tako rekao”. 

Njegova kolegica iz Slavonskog Broda također je sudjelovala na nekoliko Gongovih edukacija.

,,Voditeljica sam županijskog stručnog vijeća nastavnika politike i gospodarstva i sociologije, a onda sve što ovdje naučim mogu prenijeti svojim kolegama, pa da oni budu upućeni u razna događanja vezana za medijsku pismenost”, rekla je Emira Miščančuk, profesorica sociologije u Gimnaziji ,,Matija Mesić" u Slavonskom Brodu.

Nastavnici o Gongovim edukacijama: Sad bolje razumijemo politiku i medije 2
Nastavnici o Gongovim edukacijama: Sad bolje razumijemo politiku i medije 3

Posebno ju je zainteresiralo predavanje o umjetnoj inteligenciji i izazovima koje korištenje novih alata može donijeti medijima i obrazovnom sustavu: „Mislim da bi bilo važno da nastavnici iz STEM područja (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika) aktivnije sudjeluju u građanskom opismenjavanju jer je bitno je li sve tehnološki izvedivo i moralno dopustivo“.

Važnost stručnog obrazovanja profesora istaknula je i Diana Negovetić, vjeroučiteljica u Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji, koja je sudjelovala u medijskoj edukaciji.

,,Ova tema je sveprisutna i ovakve edukacije su prilika da se preispitamo, da vidimo gdje smo s tim i da se malo ozbiljnije pozabavimo nekim problemima”, rekla je Diana Negovetić. 

Nastavnici o Gongovim edukacijama: Sad bolje razumijemo politiku i medije 4
Nastavnici o Gongovim edukacijama: Sad bolje razumijemo politiku i medije 5
Nastavnici o Gongovim edukacijama: Sad bolje razumijemo politiku i medije 6

Građansko opismenjavanje organizira se više od 10 godina, a uz zaposlenice Gonga u provedbi sudjeluju sveučilišni profesori te stručnjaci i stručnjakinje iz područja političkog i medijskog obrazovanja.

Provedbu edukacija financijski su podržale Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva kroz program Centri znanja za društveni razvoj i Europska unija. Provedba programa u 2023. godini omogućena je uz financijsku potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva kroz Centre znanja za društveni razvoj i kroz program Europske unije Građani, jednakost, prava i vrijednosti (Citizens, Equality, Rights and Values programme - CERV).

Ako želite sudjelovati na Gongovim edukacijama  iz područja medijske, političke ili EU pismenosti, iskažite svoj interes na linku: https://forms.gle/t35d9ZCqoKxR25UX9 

chevron-right