(Virtualna) stvarnost novinarstva - Prijavi se na radionicu digitalne sigurnosti za novinare!

16. listopada 2023.
(Virtualna) stvarnost novinarstva - Prijavi se na radionicu digitalne sigurnosti za novinare! 1

Radi poticanja sigurnijeg i odgovornijeg novinarstva u svijetu rastuće digitalizacije i tehnologizacije - sigurno, u smislu stjecanja navika za minimiziranje rizika prijetnji novinarima i redakcijama, a odgovorno u smislu poduzimanja bitnih koraka za prikladnu zaštitu izvora informacija te smanjenja rizika otkrivanja njihova identiteta - Gong organizira radionicu digitalne sigurnosti “Virtualnom stvarnošću do sigurnijeg i odgovornijeg novinarstva”, koja će se održati 11. studenog 2023. u prostoru Kuće ljudskih prava u Zagrebu, od 9.30 do 16.00.

U svijetu rastuće digitalizacije i tehnologizacije, novinari i novinarke se sve više suočavaju s novim vrstama prijetnji, koje ugrožavaju ne samo njihov rad, već i sigurnost redakcije i izvora informacija - od hakiranja, otimanja zaporki i računa, curenja informacija te nadzora digitalne komunikacije. Sve je važnija sposobnost identificiranja prijetnji s kojima se mogu suočiti tijekom svog rada te poduzimanje relevantnih koraka radi smanjenja rizika prijetnji novinarima i redakcijama te zaštite izvore informacija i njihovih identiteta.

Upravo zato će se sudionike i sudionice upoznati s relevantnim sigurnosnim znanjima i praksama, zahvaljujući kojima će u digitalnom okruženju moći bolje zaštititi svoja online pretraživanja, komunikaciju i izvore informacija. Pritom će radionica posebnu pažnju posvetiti primjeni predstavljenih znanja i praksi u zamišljenim, ali realnim situacijama u kojima bi (digitalna) sigurnost novinara bila ugrožena. To će se simulirati kroz uživljavanje u ulogu istraživačkog novinara na tajnom i opasnom zadatku putem virtualne stvarnosti te raspravu o prikladnim koracima primjene praksi digitalne sigurnosti u interaktivnim scenarijima ugroze digitalne sigurnosti. 

Kada i gdje se odvija radionica?

Radionica će se odviti 11. studenog 2023. u Zagrebu, u prostoru udruge Kuća ljudskih prava na adresi Selska cesta 112c, u trajanju od 9.30 do 16.00.

Kako se prijaviti na radionicu?

Na radionicu se možete prijaviti do 31. listopada putem prijavnog obrasca, dostupnog OVDJE. Broj mjesta je ograničen, tako da svoju prijavu pošaljite što prije!

U sklopu radionice se pokrivaju svi troškovi putovanja i smještaja za novinare izvan Zagreba, a svim se sudionicima i sudionicama isplaćuje simbolična stipendija za sudjelovanje.

Raspored radionice pronađite u nastavku:

9.30: dolazak

9.30 – 10.00: kava i doručak, upisivanje na potpisne liste

10.00 – 12.00: Sesija 1 – Odgovorno i sigurno novinarstvo: Kako se nositi s digitalnim prijetnjama i sigurnosnim ugrozama?

12.00 – 13.00: Ručak i pauza

13.00 -14.30: Sesija 2 - Virtualna stvarnost novinarstva: Praktična primjena praksi digitalne sigurnosti u virtualnoj stvarnosti

14.30 - 14.45: Pauza

14.45 – 16.00: Sesija 3 - Interaktivni scenariji opasnosti: Razmatranje primjene relevantnih praksi digitalne sigurnosti u scenarijima sigurnosne ugroze novinara

Radionicu će izvoditi troje Internews stipendista: Anja Vladisavljević, Dubravka Grubišić, novinarka HINA-e te Matej Mikašinović-Komšo, Gongov stručnjak za digitalne alate.

(Virtualna) stvarnost novinarstva - Prijavi se na radionicu digitalne sigurnosti za novinare! 2
chevron-right