Za novinarke, od novinarki: Prijavite se na AFP-ov fact-checking trening!

05. rujna 2023.
Za novinarke, od novinarki: Prijavite se na AFP-ov fact-checking trening! 1

ADMO (Adria Digital Media Observatory) i Agence France-Presse poziva sve novinare i novinarke, urednike i urednice na četverodnevni trening fact-checkinga, koji će se održati u Zagrebu od 3. do 6. listopada, s ciljem jačanja njihovih kompetencija za provjeru točnosti činjenica.

Danas postoji veliki broj fact-checking organizacija, specijaliziranih za utvrđivanje valjanosti i točnosti informacija koje pronalazimo u javnosti i na digitalnim platformama. No te vještine i znanja ne bi trebale biti oruđe malobrojnih redakcija, već svih novinara i novinarki, koje svojim radom nužno moraju razlikovati vjerodostojne od netočnih informacija.

Kroz četverodnevni trening, kojeg su programski i logistički organizirale novinarke ugledne međunarodne novinske agencije AFP (Agence France-Presse), polaznici i polaznice će proći kroz ključne teme vezane za provjeru činjenica, raspoređene u nekoliko tematskih cjelina:

- Osnove praćenja i identificiranja dezinformacija;

- Različiti alati za provjeru točnosti činjenica;

- Specifičnosti korištenja različitih izvora, uključujući znanstvene izvore;

- Drugi aspekti rada u provjeri točnosti činjenica, uključujući sigurnost. 

Radni jezik treninga će biti engleski, zbog čega se od sudionika i sudionica očekuje odgovarajuća razina jezične kompetencija za sudjelovanje, kao i njihova prisutnost na sva četiri dana programa. 

Trening će facilitirati Marion Dautry, online istraživačka novinarka za AFP i Estelle Péard, koordinatorica treninga za AFP Fact Check Europe.

Kada i gdje se odvija trening?

Trening će se odviti u Zagrebu, od 3. do 6. listopada 2023., kroz četiri dana, u prostoru Udruge RODA, na adresi Žerjavićeva 10. Od sudionika i sudionica se očekuje da sudjeluju na sva četiri dana treninga.

Do kada se trebam prijaviti?

Prijaviti se možete do 15. rujna. Broj mjesta je ograničen.

Kako se prijaviti?

Prijave možete slati na e-mail adresu europetraining@afp.com

Detaljniji program će biti naknadno dostupan. Selekcijski postupak obavlja AFP.

Adria Digital Media Observatory (ADMO) je multidisciplinarni centar za provjeru točnosti i istraživanje dezinformacijskih narativa u digitalnom okruženju, promoviranje i edukaciju o medijskoj i digitalnoj pismenosti - kako građana i građanki, tako i novinara i novinarki, kao i sudjelovanje u zagovaranju i implementiranju javnih politika od EU do nacionalne razine.

Hrvatsko-slovenski hub smješten je na Sveučilištu u Dubrovniku (UNIDU), dok u njegovom radu sudjeluju: Fakultet političkih znanosti u Zagrebu (FPZG), Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER), Filozofski fakultet u Zagrebu (FFZG), Gong, N1 Televizija, Agence France Presse (AFP), Oštro i XWiki.

Za novinarke, od novinarki: Prijavite se na AFP-ov fact-checking trening! 2
Za novinarke, od novinarki: Prijavite se na AFP-ov fact-checking trening! 3
chevron-right