Nakon javnih pritisaka Malenica dostavio podatke o "krivoj" radnoj skupini

05. rujna 2023.
Nakon javnih pritisaka Malenica dostavio podatke o "krivoj" radnoj skupini 1
foto HINA /Zvonimir KUHTIÆ/ kuzo

Ministarstvo pravosuđa i uprave nastavlja svoju neodgovornu i nedemokratsku praksu kršenja zakonskih rokova za odgovaranje na upite o svom radu višemjesečnim kašnjenjem s odgovorima. Ministarstvo nam je danas dostavilo odgovor na zahtjev za pristup informacijama o članicama radne skupine koji smo im poslali još u veljači

Radi se o našem upitu tko su članovi radne skupine koji rade na prijedlogu izmjena Zakona o kaznenom postupku. Pisali smo Ministarstvu jer suprotno uobičajenoj praksi nije javno objavilo imena članica radne skupine, premda je već bilo poznato da radna skupina radi na zakonu, a neke njezine članice čak su i javno nastupale.

Ministarstvo je odlučilo ne dati odgovor punih šest mjeseci, koliko su ignorirali naš zahtjev. U međuvremenu je informacija o radnoj skupini ipak objavljena na stranici Ministarstva pa nismo slali požurnice. No zanimljivo je da je Ministarstvo navodno 10. ožujka sastavilo odgovor Gongu, a poslalo ga sada, četiri dana nakon što je Gong zatražio od Povjerenika za informiranje da novčano kazni ministra Malenicu kao odgovornu osobu u Ministarstvu jer krši Zakon i ne odgovara na upit tko su autorice novih izbornih jedinica.

Ministarstvo svojom praksom pada na svakoj točki zakona o pravu na pristup informacijama koji kaže da:  “Informacije koje tijela javne vlasti objavljuju odnosno daju moraju biti pravodobne, potpune i točne.” Uopće, Ministarstvo je nesklono davati ikakve podatke, pa i ono što dobijemo nakon javnog pritiska, kao u aktualnom slučaju oko izbornih jedinica, ne odgovara osnovnim načelima prava na pristup javnim informacijama. 

Građani i građanke imaju pravo zahtijevati informacije od bilo kojeg tijela financiranog javnim sredstvima i dobiti odgovore. Zakonski rokovi za odgovor su 15 dana, a ako je tijelu javne vlasti potrebno više vremena za pribaviti informaciju tada ono mora obavijestiti o produljenju postupka. Svojim ignorantstvom, probijanjem rokova bez obrazloženja pa i nedavanjem potpunih informacija Ministarstvo poručuje da zakoni ne vrijede za sve jednako. 

Nakon javnih pritisaka Malenica dostavio podatke o "krivoj" radnoj skupini 2
Nakon javnih pritisaka Malenica dostavio podatke o "krivoj" radnoj skupini 3
chevron-right