Hrvatska dobila nove borce protiv dezinformacija: Evo gdje možete provjeriti točnost vijesti!

31. kolovoza 2023.
Hrvatska dobila nove borce protiv dezinformacija: Evo gdje možete provjeriti točnost vijesti! 1

Hrvatska je dobila novo središte za borbu protiv dezinformacija i provjeru točnosti činjenica u digitalnom okolišu. U okviru ADMO-a (Adria Digital Media Observatory), regionalnog centra za  borbu protiv dezinformacija u digitalnom okolišu na području Hrvatske i Slovenije, novinari i novinarke globalne i višejezične novinske agencije Agence France-Presse (AFP) i slovenskog medija Oštro provjeravaju činjenice za građane i građanke spomenute dvije zemlje, a sve factchekove možete pronaći OVDJE. 

AFP-ovi novinari i novinarke za provjeru činjenica nastoje istražiti sumnjive tvrdnje koje kruže internetom, a koje su puno puta podijeljene, utječu na javnost i mogu za nju biti štetne. 

"U svom poslu, držimo se najviših novinarskih standarda - sve informacije moraju biti višestruko provjerene i potvrđene. Naši izvori moraju biti stručni i kredibilni. Ovakvi standardi znače da ne možemo i ne stignemo opovrgnuti sve netočne tvrdnje koje kruže društvenim mrežama, no naš trud na razotkrivanju onih koje možemo dokazati kao netočne u konačnici znatno doprinosi sprečavanju njihova širenja i nanošenju štete društvu u kojem živimo", kazao je novinar AFP-a Ivan Fischer. AFP timovi za provjeru činjenica provjeravaju činjenice, a ne mišljenja ili uvjerenja. 

“Regionalni ADMO hub, dio šireg EDMO sustava, ima ulogu brzo identificirati i analizirati lokalne dezinformacije, čime se smanjuje njihov utjecaj i jača kritičko razmišljanje među građanima i građankama. Ovaj centar potiče suradnju među istraživačima, novinarkama i institucijama te pomaže u razvoju inovativnih alata za suzbijanje širenja lažnih vijesti”, pojasnio je pročelnik Odjela za komunikologiju na Sveučilištu u Dubrovniku prof. dr. sc. Mato Brautović, ujedno i glavni koordinator ADMO-a. Uz profesora Brautovića, u radu huba sudjeluju brojni znanstvenici i znanstvenice sa Sveučilišta u Zagrebu i Dubrovniku, poput prof. dr. sc. Marijane Grbeše, prof. dr. sc. Nebojše Blanuše, doc. dr. sc. Milice Vučković, prof. dr. sc. Jana Šnajdera, izv. prof. dr.sc Marijane Musladin, izv. prof. dr.sc. Davora Paukovića,  izv. prof. dr. sc. Mirjane Tonković, izv.prof.dr.sc. Andree Vranić.

Dok znanstvenici i znanstvenice sa spomenutih sveučilišta analiziraju dezinformacijske svemire, AFP i Oštro provjeravaju činjenice, Gong educira i podiže svijest o demokratskoj političkoj kulturi i medijskoj pismenosti, N1 kao medijski partner ovaj petak premijerno kreće s emitiranjem serijala N1 Disinfo čija je urednica nagrađivana televizijska novinarka Ivana Dragičević

“U idućih godinu dana pokušat ćemo našim gledateljima kroz serijal pokazati kako je složen dezinformacijski okoliš. Novinarstvo danas ima važniju ulogu no ikada, u izgradnji povjerenja u društvima punih nejednakosti i sumnje. Uoči europskih izbora u lipnju iduće godine planiramo posebne emisije, obzirom na važnost prvih izbora za Europski parlament nakon pandemije i rata u Ukrajini”, naglašava Dragičević. Serijal možete pratiti svakog prvog petka u mjesecu od 21 sat. 

ADMO je multidisciplinarni centar za provjeru točnosti i istraživanje dezinformacijskih narativa u digitalnom okruženju, promoviranje i edukaciju o medijskoj i digitalnoj pismenosti - kako građana i građanki, tako i novinara i novinarki, kao i sudjelovanje u zagovaranju i implementiranju javnih politika od EU do nacionalne razine. Hrvatsko-slovenski hub smješten je na Sveučilištu u Dubrovniku, dok u njegovom radu sudjeluju: Fakultet političkih znanosti u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Filozofski fakultet u Zagrebu, Gong, N1, AFP, Oštro i XWiki.

Hrvatska dobila nove borce protiv dezinformacija: Evo gdje možete provjeriti točnost vijesti! 2
chevron-right