Navigiranje morem informacija – Medijska pismenost 21. stoljeća

04. kolovoza 2023.
Navigiranje morem informacija – Medijska pismenost 21. stoljeća 1

U svijetu u kojem su informacije sve brojnije i teku sve brže, sposobnost kritičkog razmatranja i navigiranja morem informacija postaje sve važnija vještina. Nikada korisnije nije bilo moći efikasno razlikovati bitne od nebitnih, provjerene od neistinitih informacija. Upravo zato Gong, u sklopu Digitalnog medijskog opservatorija Adria (ADMO), planira održati šest radionica medijske pismenosti za sve građane i građanke diljem Hrvatske u naredne tri godine.  

Radionice će kroz četiri sesije građankama pružiti znanja, vještine i alati s kojima će bolje razumjeti važnost medijske pismenosti te praktične načine njezine primjene. Obrađujući teme poput političke pismenosti, aktivne političke participacije, važnosti informiranja i uočavanja dezinformacija, sudionice će steknuti praktične vještine kritičke evaluacije informacija, efikasnijeg navigiranja društvenim mrežama, sposobnost donošenja odgovornijih odluka vezanih za sadržaj s kojim stupe u kontakt te otpornost prema neprovjerenim informacijama. Opremljene s ovim vještinama, polaznice radionice će postati čimbenik pozitivne promjene javne sfere i uzdizanja kvalitete digitalnog diskursa.

Pozivamo sve zainteresirane i željne znanja da nastave pratiti Gongovu i ADMO web-stranicu, gdje će uskoro biti više informacija o prvoj radionici 2023. godine, koju planiramo održati u Zagrebu!

Adria Digital Media Observatory (ADMO) je novoosnovano je regionalno središte za borbu protiv dezinformacija u digitalnim medijima na području Hrvatske i Slovenije. Naime, Europska komisija odabrala je šest novih središta, među kojima je i ADMO, koja se pridružuju Europskom opservatoriju za digitalne medije (EDMO) čime je EDMO pokrio cijelo područje Europske unije. 

Kroz ADMO će se osigurati kontinuirana proizvodnja provjere činjenica u Hrvatskoj i Sloveniji i napisat će se cijeli niz analitičkih izvješća i publikacija o: sadržaju dezinformacija, njegovim izvorima, podrijetlu narativa, ulozi međunarodnih aktera u širenju dezinformacija, njegovu prihvaćanju i razotkrivanju, provedbi Kodeksa postupanja protiv dezinformacija (Code of Practice on Disinformation) u Hrvatskoj te financijskoj održivosti hrvatskih i slovenskih medijskih sektora.

Navigiranje morem informacija – Medijska pismenost 21. stoljeća 2
Navigiranje morem informacija – Medijska pismenost 21. stoljeća 3
chevron-right