Prijavi se na Gongovu Školu demokracije! 

13. srpnja 2023.
Prijavi se na Gongovu Školu demokracije!  1

Gong poziva aktiviste i aktivistkinje, mlade političare i političarke, lidere i liderice društvenih promjena da se prijave na prvu Gongovu Školu demokracije koja će se u Tuheljskim toplicama održati od 15. do 17. rujna 2023.

Sudjeluj u brojnim raspravama koje su ključne za poznavanje političkog poretka u kojem živimo, ali i raspravama o stvarnim koracima za promjenu na bolje – kako do boljih institucija, manje korupcije, više angažmana i participacije? 

Program Škole čine tri modula: 

 • DEMOKRATSKO ZNANJE I SUDJELOVANJE
 • DEMOKRATSKI PROCESI I INSTITUCIJE OD LOKALNE DO EU RAZINE 
 • ŠTETNOST KORUPCIJE I VAŽNOST BORBE PROTIV KORUPCIJE

Spomenuti moduli satkani su od predavanja, radioničkih zadataka i diskusija na teme političke kulture,  građanske participacije, izgradnje i očuvanja nezavisnih demokratskih institucija, političkih ponašanja, patologija i kriza demokratskog političkog poretka, (anti)korupcije i mnogih drugih. 

Cilj obrazovnog programa Gongove demokratske škole: unaprijediti građanske kompetencije, odnosno znanja, vještine, stavove i vrijednosti sudionica_ika o demokraciji; demokratskim procesima i institucijama, demokratskoj političkoj kulturi i aktivnoj ulozi građana_ki u suvremenim demokracijama na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i europskoj razini.

Kao što više od 10 godina postoje Gongove edukacije za nastavnike i nastavnice, želimo da Gongova škola demokracije postane kontinuirano mjesto deliberacije o demokraciji kakvu poznajemo u teoriji, živimo u praksi, priželjkujemo u (bliskoj) budućnosti. 

Nama u Gongu ovo su iznimno važne teme koje u svome radu apostrofiramo svakodnevno, a želimo da i drugi prepoznaju važnost cjeloživotnog obrazovanja za demokratsko građanstvo (formalnog i neformalnog!) i prepoznaju prilike poput ove; da o politici i demokraciji razgovaraju i uče, da u politici i demokraciji sudjeluju.

Autori i autorice programa Gongovi su treneri i trenerice, stručnjaci i stručnjakinje u temama demokracije, dobre vladavine, antikorupcije, političkog ponašanja, participacije i civilnog društva:

 • prof. dr. sc. Berto Šalaj, Fakultet političkih znanosti, Sveučilište u Zagrebu i predsjednik Vijeća Gonga
 • izv. prof. dr. sc. Dario Čepo, Pravni fakultet, Sveučilište u Zagrebu, član Vijeća Gonga
 • izv. prof. dr. sc. Kosta Bovan, Fakultet političkih znanosti, Sveučilište u Zagrebu, član Vijeća Gonga
 • Oriana Ivković Novokmet, Izvršna direktorica Gonga
 • Lucija Dumančić Jovanović, Koordinatorica edukacijskih programa namijenjenih razvoju građanske pismenosti
 • Josipa Brajković Dika, antikorupcijska i izborna stručnjakinja u Gongu
 • Matej Mikašinović-Komšo, Stručnjak za Gongove digitalne alate
 • Svjetlana Knežević, Koordinatorica komunikacija u Gongu

Sudionice_i programa:

Tražimo aktiviste i aktivistkinje, mlade političare i političarke, lidere i liderice društvenih promjena u svojim lokalnim zajednicama  koji žele povećati razumijevanje politike, suvremene demokracije, njezinih institucija i procesa, uloge medija i civilnog društva u suvremenim demokracijama te osvijestiti važnost građanske participacije i štetnosti korupcije. Nije potrebno predznanje, ali prednost pri uključivanju imat će mlade građanke i građani aktivni u svojim zajednicama ili oni koji to planiraju postati. 

Prijaviti se možeš klikom ovdje do 31.srpnja 2023.

Ispunjavanjem prijavnice iskazuješ interes za sudjelovanje i mogućnost da sve dane sudjeluješ u programu, a uoči održavanja Demokratske škole obavijestit ćemo izabrane o detaljnom programu i svim logističkim detaljima. 

Požuri s prijavom, broj mjesta je ograničen!

INFORMACIJE O PUTU, SMJEŠTAJU, OBROCIMA I MJESTU ODRŽAVANJA EDUKACIJE

Program Škole traje tri dana (od petka, 15.9.2023. do nedjelje, 17.9.2023.)  

Mjesto održavanja: Terme Tuhelj

Sudjelovanje je za sudionike_ice besplatno budući da se škola organizira uz podršku CERV programa Europske unije. Smještaj i prehrana bit će organizirani od strane Gonga, dok je put u osobnoj organizaciji svakog polaznika_ce s naknadnom refundacijom nastalog putnog troška.

DODATNE INFORMACIJE

Ako imaš kakvo dodatno pitanje o Demokratskoj školi slobodno nas kontiraj putem elektroničke pošte: edu@gong.hr

Razvoj i provedbu programa je financijski podržala Europska unija kroz program Građani, ravnopravnost, prava i vrijednosti (CERV).

Prijavi se na Gongovu Školu demokracije!  2
chevron-right