Zastupnicima kojima je 'pas pojeo zadaću', počinju predizborne 'igre gladi'

03. srpnja 2023.
Zastupnicima kojima je 'pas pojeo zadaću', počinju predizborne 'igre gladi' 1

Manje od dva tjedna dijeli zastupnike hrvatskog parlamenta od službene dvomjesečne ustavne stanke do 15. rujna. Hrvatski sabor s radom, po Ustavu, završava 15. srpnja i onda raspust. S tim da je neslužbeno najavljena mogućnost da se nakon 15. srpnja sazove izvanredna sjednica.

Upitate li nekoga od vladajućih koji su upućeni u sazivanje sjednica i formiranje dnevnog reda čemu izvanredna sjednica, dobit ćete odgovor "pa, puno je točaka na dnevnom redu". Istina, ovlaš pobrojane neraspravljene točke koje se kisele na dnevnom redu vrte se oko nešto manje od dvjestotinjak rasprava koje čekaju svojih pet minuta parlamentarne slave, pri čemu nisu ubrojene one koje će još ovih dana pristići iz Vlade.

Ginut će se za Voljenog Vođu!

Iz istog razloga, "pa, puno je točaka na dnevnom redu", zadnja će dva tjedna redovne sjednice Sabor zasjedati svih pet dana, od ponedjeljka do petka. Jer, naravno, nisu se sve te točke mogle normalno raspodijeliti, a Sabor raditi svaki dan i tako izazivati bar nešto manje bijesa i ogorčenja kod građana.

Tih "puno točaka" nešto je otprilike kao kad učenik ne ispuni svoje obaveze i onda "domišljato" učiteljici laže da mu je pas pojeo zadaću, koju je on, naravno, marljivo, revno i predano napisao, ali, eto, ima zločestog i nerazumnog psa koji mu je iz nepoznatog razloga pojeo zadaću. Tako nekako će izgledati i Sabor do polovice srpnja, pun zastupnika kojima je je pas pojeo zadaću, ali se očekivano neće baviti zadaćom nego psom.

Očekivati, dakle, možemo beskrajne rasprave ne o manje ili više važnim zakonskim prijedlozima i odlukama, nego o zagrijavaju za predizbornu kampanju s obzirom na to da iduće godine dobivamo 11. saziv Hrvatskog sabora. Pa već sada, iz iskustva, možemo zaključiti da nema tog junaka koji neće srčano izginuti u saborskoj rovovskoj bici, kako bi ga Voljeni Vođa koji odlučuje o svemu, pozicionirao na ulaznom mjestu na listi za Sabor. Pritom se, naravno, sredstva za što viši redni broj na listi neće birati.

Ono što, naravno, valja očekivati nisu rasprave o famoznim neraspravljenim točkama nego sve drugo izvan toga, a znače clickbaitove, soundbiteove i sve moguće vrste icidenata i uvreda u Saboru od kojih urednicima zasjaje okice.

Svega će tu biti osim onoga što treba. Ustaša, partizana, Srba, komunjara, Ukrajine, LGBT zajednice, pobačaja, boraca za život, klečavaca, Europske unije, lopova, korumpiranih. Možda kome padne na pamet i kakva tema od važnosti za život većine građana poput plaća, mirovina, poreza, vrtića, cijena hrane, stanova, no, već su i zastupnici naučili da to ne nosi veliku klikabilnost i da te teme idu samo u kombinaciji s incidentima, vrijeđanjem, izbacivanjem iz Sabora.

Zato ćemo svjedočiti beskrajnim dobacivanjima replikama pod egidom povreda Poslovnika. Dio će ih biti između suparničkih klubova što garantira uvrede, a dio unutar istog kluba po modelu "ja tebi vojvodo, ti meni serdare". I tako unedogled.

'Igre gladi' visokih klasa

Znači, što se ovoga saziva Sabora tiče, i ono malo što se radilo, radilo se. Sada kreće njima puno važnija bitka koju birač domaći, obično komotno može zanemariti jer tu neće biti baš ništa za njega, osim ako baš uživa gledati "igre gladi" visoke društvene klase. Doslovno baš sve što se od sada bude radilo u Saboru, predizborna je kampanja.

Iz saziva u saziv stariji saborski izvjestitelji pri kraju mandata među sobom komentiraju kako su protekle još četiri godine i uglavnom se zaključuje da goreg mandata do tada nije bilo i da nema baš nikakve šanse da dođu gori. Već sada pomalo gotovo ista ocjena ide i za tekući mandat, uz nadu da ne možemo izabrati lošije od ovih koje imamo sada. I da je ponestalo pasa koji jedu zadaće.

Ovaj tekst nastao je u okviru projekta Parlametar.hr, digitalne platforme Gonga za praćenje rada saborskih zastupnica i zastupnika. Intervjue i komentare piše iskusna saborska izvjestiteljica Sandra Bartolović.

Sandra Bartolović se od početka 1990-ih bavi političkim novinarstvom. Od tada je sustavno pratila, izvještavala, analizirala i komentirala političke procese, stranke, izbore na svim razinama, rad Sabora, Vlade i Ureda predsjednika za Glas Slavonije, Vjesnik, Media servis, Nacional, Poslovni dnevnik, neprofitni portal Forum.tm i Hinu, u svim novinarskim formama, od vijesti preko intervjua do kolumni.

Predbilježite se na Parlametar bilten OVDJE, i dobivajte na jednom mjestu sve važne informacije o tjednim raspravama sabora te temama kojima se bave!

Zastupnicima kojima je 'pas pojeo zadaću', počinju predizborne 'igre gladi' 2
chevron-right