Ni iduće godina na izborima za EU parlament nećemo glasati i za transnacionalne liste

29. lipnja 2023.
Ni iduće godina na izborima za EU parlament nećemo glasati i za transnacionalne liste 1

Predstavnici država članica u Vijeću odbili su prijedlog Europskog parlamenta za europeizaciju i veću demokratičnost sustava glasanja već na idućim izborima. U tom paketu odbijen je i prijedlog da građani i građanke biraju Šefa Europske komisije poznatog kao "Spitzenkandidat" , kao i da birači diljem Unije da biraju kandidate s istih, transnacionalnih lista koji se kandidiraju s europskim umjesto s nacionalnim programima.

Prijedlog za transnacionalne liste pojavio se i prije europskih izbora 2019. Te također nije dobio podršku šefova država i vlada u EU-u. Na sastanku u veljači 2018. rekli su da će se vratiti na to pitanje u budućnosti, imajući u vidu izbore 2024.

Također, ovime su se još jednom zemlje oglušile na želje svojih građana, koji su među glavnim zahtjevima Konferencije o budućnosti Europe istakli da žele birati s izbornih lista za cijelu Uniju s kandidatima iz različitih država EU-a.

Europski parlament je u svibnju prošle godine taj zahtjev pretočio u zakonski prijedlog koji je sada Vijeće odbacilo. Uvođenje transnacionalnih lista imalo je potporu tek Njemačke i Francuske, dok su Slovenija, Hrvatska i Rumunjska dale tek podršku ideji i izrazile zabrinutosti.

Hrvatski stav o ovoj temi iznijela je Hrvatska predstavnica na Vijeću za opće poslove koja je izrazila načelnu podršku europskoj dimenziji izbora, no odbila dati podršku uvođenju transnacionalnih lista za sljedeće izbore kao preuranjenoj, jer oko te ideje još uvijek postoji previše nepoznanica i značajna razmimoilaženja među državama članica.

Zagovornici transnacionalnih listi, među kojima je i Gong, smatraju da bi one potaknule političke stranke da se natječu za ideje, glasove i mjesta na paneuropskoj razini. Rasprave o EU više ne bi bile u rukama nacionalnih europskih političara sa sjedištem u Bruxellesu, već u rukama svih građana EU. To bi moglo osnažiti izbornu utrku za Europski parlament pa i potaknuti veću izlaznost.

Pogledajte kakav stav o europskom izbornog zakonodavstvu imaju pojedinačne članice EU OVDJE.

Zašto su transnacionalne liste važne pročitajte OVDJE.

Ni iduće godina na izborima za EU parlament nećemo glasati i za transnacionalne liste 2
chevron-right