Vlada nam poručuje da živimo u izvanrednom stanju: Svaki treći zakon donesen po hitnoj proceduri

22. svibnja 2023.
Vlada nam poručuje da živimo u izvanrednom stanju: Svaki treći zakon donesen po hitnoj proceduri 1

Vlada Republike Hrvatske je u ovom sazivu Sabora vrlo sklona donošenju zakona u hitnoj proceduri, iako bi takvom postupku trebalo pribjegavati samo iznimno, kada to zahtijevaju interesi obrane i drugi osobito opravdani državni razlozi, odnosno kada je to nužno radi sprečavanja ili otklanjanja većih poremećaja u gospodarstvu.

U travnju je, primjerice, tako izmijenjen Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira, no samo u dijelu novčanih sankcija, koje su drastično povećane, tako da kazne za najteže prekršaje sada iznose od 700 do 4 000 eura. U obrazloženju stoji da postojeće novčane kazne svojom visinom i težinom ne pridonose pravnoj sigurnosti i nemaju dovoljan odvraćajući učinak za počinjenje radnji kojima se ostvaruju obilježja prekršaja.

Sada su na redu izmjene i dopune Zakona o prostornom uređenju i gradnji radi hitnog provođenja obveza iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, odnosno povezivanja temeljnih registara i baza podataka te provedbe Zaključka Vlade u vezi s poticanjem ulaganja u sunčane elektrane s ciljem jačanja energetske samodostatnosti Republike Hrvatske i poticanja ulaganja u obnovljive izvore energije.

Učestala praksa donošenja zakona po hitnom postupku obezvrjeđuje značenje demokratskih procedura i obvezu njihova poštovanja te onemogućuje javne rasprave o bitnim društvenim pitanjima.

Vlada nam poručuje da živimo u izvanrednom stanju: Svaki treći zakon donesen po hitnoj proceduri 2
chevron-right