Mitove treba razbijati: Učenje o važnosti EU kroz pub kviz

09. svibnja 2023.
Mitove treba razbijati: Učenje o važnosti EU kroz pub kviz 1

Iako živimo u Europskoj uniji i poštujemo njezine zakone, nedovoljno je poznajemo te nemamo izgrađene stavove o tome je li članstvo u EU dobra ili loša stvar za nas kao građane i građanke. Kako bi približili ponekad kompliciranu, distanciranu, nejasnu i birokratsku EU te pokazali da sami krojimo svoju sudbinu na teritoriju ujedinjene Europe, pritom štiteći svoj nacionalni identitet, organizirali smo pub kviz 8. svibnja, uoči Dana Europe s ciljem raskrinkavanja mitova o Europskoj uniji.

Pitanja za kviz sastavio je kolega Dražen Hoffmann iz ureda Gonga. Osim što u sklopu svog redovnog radnog dana drži edukacije kojima potiče političku pismenost građana i građanki (od školske i lokalne zajednice pa sve do EU razine), u slobodno vrijeme rastura pub kvizove sa svojom ekipom, pa je u ovoj nesvakidašnjoj aktivnosti informiranja i učinja spojio svoje dvije velike ljubavi - poučavanje i kvizovanje. Pitanja je zglancao svima znani Krešimir Sučević Međeral koji je u Močvari i vodio kviz, a prijavljene su ekipe, njih 12, u svojim izjavama svjedočile da je bilo zabavno i poučno.

U klubu ispunjenom mladima, srednjoškolcima i srednjoškolkama, studentima i studenticama te ekipama pravnica i nastavnika testiralo se znanje, obavljala zadnja provjera pred ispite, učilo i dobro zabavljalo.

“Mitove trebamo razbijati, složenije političke procese probati razumjeti, kritički vrednovati svaki sadržaj” kažu organizatori kviza, a da citiramo i samu sudionicu iz jedne ekipe: “Nisam imala pojma da malo dosadnjikava tema može biti toliko zabavna i zbilja poučna. Naučila sam baš dosta. Nisam očekivala ovakav kviz”.

Tim Pravnice je suvereno vladao u oba kruga kviza, čime su se zasluženo popele na pobjedničko postolje. Iza njih je ostala ekipa Stažanti, koji je zavidnim znanjem za dlaku pretekao najmlađu, srednjoškolsku ekipu, Dekijeve pačiće.

Tri prvoplasirane ekipe zasladile su se priznanjima za EU eksperte odnosno EU znalce, a svim ekipama hvala na sudjelovanju i dobroj atmosferi!

Igrat ćemo se opet!

Mitove treba razbijati: Učenje o važnosti EU kroz pub kviz 2
chevron-right