Veljko Krulčić: Zašto je General bankrotirao – III dio

22. travnja 2023.
Veljko Krulčić: Zašto je General bankrotirao – III dio 1

H-Alter u suradnji s Gongom završava priču o filmu General i njegovu producentu, Kiklop filmu: Nikada prije u Hrvatskoj nije bilo filma s tako izdašnim sufinanciranjem od strane Grada Zagreba; u obrazloženju zašto Generalu dodjeljuje pola milijuna kuna, zagrebački Ured za kulturu koristio fake news; najmanje 400 tisuća kuna producenti Kiklop filma su „zaboravili“ uvrstiti u financijski izvještaj Gradu Zagrebu; nepoznanica zvana AMV produkcija; gdje su ugovori s Antunom i Andrijom Vrdoljakom? Kome je sve Kiklop film ostao dužan?

Koliko je poznato, naš glavni grad je financijski rekordno podržao Generala: nikada prije u hrvatskoj državi nije bilo filma s tako izdašnim sufinanciranjem od strane Grada Zagreba. Sveukupno 1,8 milijuna kn (što je više nego što se godišnje izdvaja za potporu cijeloj filmskoj produkciji u gradu Zagrebu).

Sve je krenulo 2016. godine; iznos potpore je tada iznosio 999.999,00 kn. Kiklop film je taj iznos, kako se spominje u njihovu „izvještaju o izvršavanju programa i namjenskom korištenju sredstava“, utrošio na predprodukciju.

U dostavljenom izvještaju ne postoji specifikacija tih troškova, ali dostavljeni su računi i autorski ugovori: 750 tisuća kuna za scenografiju (tvrtka Moj film); set dresseru Ivanu Lutteru – 60 tisuća kuna; set dresseru Elvisu Lasoviću – 60 tisuća kuna; asistentici slikara maske Ivi Kurobasi 24,8 tisuća kn; asistentu prop mastera Vjeranu Bubnju – 27 tisuća kn; asistentici slikara maske Jolandi Buhin – 28,8 tisuća kn; slikarici maske Ani Bulajić Črček – 47,7 tisuća kn; dekoraterki Iri Ivašić – 60 tisuća kn; asistentici slikara maske Romani Nikšić – 25,4 tisuće kn; property masteru Marku Roginiću – 60 tisuća kn; kostimografkinji Vedrani Rapić – 54 tisuće kn itd.

Ovdje, kao i u ostalom dijelu teksta, radi se o bruto-iznosima ili o računima s uključenim PDV-om.

Gledajući taj izvještaj, čini nam se nevjerojatnim da je gradski Ured za kulturu (pročelnik Ivica Lovrić; savjetnik za filmsku djelatnost Nikola Stojadinović) prihvatio takav „šturi“ izvještaj. U izvješću Kiklop filma nije naveden broj ugovora, niti njegov urudžbeni broj. Kiklop film je u tablicu „ukupnih prihoda za program“ upisao samo HAVC, HRT, Grad Zagreb, makar su se te 2016. godine Općine Pakoštane i Biograd na moru ugovorom obavezale na svoje financijsko sudjelovanje u projektu General.

Najmanje 400 tisuća kuna producenti Kiklop filma su „zaboravili“ uvrstiti u taj financijski izvještaj.

O financijskoj potpori dalmatinskih gradova projektu General pisalo se u medijima, i ako dame i gospoda iz Ureda za kulturu to nisu znali, trebali su potrošiti desetak minuta, uključiti Google tražilicu i sve saznati. Ostalo je nepoznato zašto se od Kiklop filma nije zatražilo nadopunu izvještaja, što spomenuti Ured za kulturu inače traži od drugih svojih korisnika.

Koliko je Grad Zagreb „ozbiljno“ pristupio Generalu u formalnom smislu, svjedoče barem još dva detalja:

Ugovor koji je potpisan 29. studenoga 2017. od strane pročelnika Gradskog ureda za kulturu Ivice Lovrića i Andrije Vrdoljaka naslovljen je (citiramo): „Ugovor o financiranju troškova predprodukcije igranog filma General“.

Ne znamo kako je moguće sufinancirati predprodukciju filma, onu fazu projekta koja je završila godinu ranije, a do 30. lipnja te iste 2017. snimljeno je 90 posto filma!?

A u obrazloženju zašto se Generalu dodjeljuje pola milijuna kuna među ostalim stoji (citiramo): „Projekt je vrlo produkcijski zahtjevan, a biti će sniman na više kontinenata (Hrvatska, BiH, Maroko, Francuska, Argentina i Kolumbija).“

Ponavljamo, tada je već bilo snimljeno 90 posto Generala, a Maroko, Francuska, Argentina i Kolumbija su bili samo PR, fake news!

Od tih pola milijuna kuna koje im je dodijelio Grad Zagreb (za pretpostaviti je da su se „pregovori” odvijali na relaciji gradonačelnik Milan Bandić i Antun Vrdoljak) 2017. godine, Kiklop film je raspodijelio na: honorare autora i izvođača – 71,1 tisuća kn; honorare filmskih djelatnika i tehničara – 144,4 tisuće kn; na scenografiju, rekvizite, kostime – 40 tisuća kn; na tehniku – 223,2 tisuće kn i na troškove snimanja – 21 tisuću kn.

Veljko Krulčić: Zašto je General bankrotirao – III dio 2
Za pretpostaviti je da su se „pregovori” o zagrebačkom financiranju Generala odvijali na relaciji gradonačelnik Milan Bandić i Antun Vrdoljak. (prtsc)

I na kraju, 2018. Grad Zagreb je Kiklop filmu dodijelio „dodatnih“ 300 tisuća kn, koji su utrošeni na isplatu 23 autorska honorara. Niti ovaj izvještaj Kiklop filma, za 2018. godinu, nema napisan broj ugovora, urudžbeni broj, niti su navedena sredstva koja je Kiklop film dobio za Generala od strane županija širom Hrvatske. Pa, opet izražavamo čuđenje što je prihvaćen taj izvještaj – funkciju pročelnice imala je tada Ana Lederer, a savjetnik za filmsku djelatnost i dalje je bio Nikola Stojadinović.

Grad Dubrovnik je za završetak filma i TV-serije General izdvojio 200 tisuća kn, s obrazloženjem da je „Ante Gotovina njihov počasni građanin“. Povjerenica za informiranje Nataša Malohodžić odbila je dostaviti zatražene informacije, makar nam ih je u telefonskom razgovoru obećala poslati.

Hrvatska pošta je Generala sufinancirala s 100 tisuća kn. Povjerenica Andrea Arko nije nam bila u mogućnosti dostaviti financijsko izvješće, iz razloga što se radilo o sponzorstvu, a ne donaciji, te izvješće nije ni zatraženo od Kiklop filma.

AMV produkcija je isto jedna od najvećih „zagonetki“ vezana za projekt General, što smo otkrili tijekom našeg istraživanja.

Prije nego što je njezin direktor postao Marko Vrdoljak, tvrtka je mijenjala i nazive i odgovorne osobe (Tamara Garbajs, Andro Vrdoljak), a 2016. skoro da je završila u stečaju (čak je bio otvoren skraćeni stečajni postupak). Postala je ipak solventna, možda čak zahvaljujući uplatama za Generala, a ono što se pouzdano zna i može rekonstruirati – zna se da se AMV produkcija predstavljala kao producent filma i serije.

Istraživanjima smo došli do više ugovora u kojima nedvosmisleno piše da će AMV produkcija realizirati produkciju Generala.

Tako je Općina Pakoštane, koju je zastupao načelnik Milivoj Kurtov, još 4. siječnja 2016. (dakle, puno prije nego što je General bio odobren i prije nego što su potpisani ugovori s HAVC-om i HRT-om) sklopila ugovor o partnerstvu s AMV produkcijom, koja se obavezala realizirati produkciju igranog filma i TV serije General (8 epizoda), koji je temeljen na autoriziranoj biografskoj knjizi Ratnik Nenada Ivankovića o životu generala Ante Gotovine“. Vrijednost Ugovora je iznosila 200 tisuća kuna (uvećano za PDV).

U ime AMV produkcije ugovor je potpisao Marko Vrdoljak, direktor. Adresa AMV produkcije je Laščinska 32a, dok na adresi Laščinska 32 stanuje Antun Vrdoljak (podatak iz javnog Registra Trgovačkog suda Zagreb).

AMV produkcija je sklopila Ugovor o sufinanciranju snimanja filma General i sa Splitsko-dalmatinskom županijom, vrijedan 300 tisuća kn, među ostalim i stoga što ovaj „projekt ima značajnu ulogu u promociji Hrvatske, te uvelike može pridonijeti političkom lobiranju i ekonomskom prosperitetu Hrvatske, jer će između ostalog dokumentirati povijest koja se naslanja na domovinski rat“, zatim što AMV produkcija „projekt realizira na iznimno visokoj razini kvalitete, kako i zaslužuje ime Ante Gotovina i Domovinski rat…“

U člancima 4 i 5 ugovora (od 28. kolovoza 2017.) stoji kako „Županija zadržava pravo kontrole namjenskog korištenja sredstava“, te da se „korisnik obavezuje dostaviti Županiji svu potrebnu dokumentaciju kao dokaz o namjenskom korištenju sredstava“, ali i da „korisnik ovlašćuje Županiju da radi nadzora namjenskog korištenja sredstava neposredno kontaktira sve pravne i fizičke osobe kojima je prema priloženoj dokumentaciji korisnik isplatio novčana sredstva, a za koja je dobio od Županije predmetnu financijsku potporu.“

Zatražili smo od Županije „dokumentaciju o namjenskom korištenju sredstava“ od strane „AMV produkcije“, ali odgovor je bio da dokumentacije nema, tj. da nije dostavljena.

„AMV produkcija“ je sklopila i ugovor s Biogradom na Moru o sufinanciranju General na iznos od 200 tisuća kn (uvećan za pdv), a potpisao ga je gradonačelnik Ivan Knez.

AMV produkcija nije dostavila Biogradu na Moru izvještaj na što su potrošili tih 200 tisuća kuna, ali je Kiklop film dostavio račun od 73,380.00 kn za jednotjedni boravak filmske ekipe u hotelu Jadran u Šibeniku(?!).

Za preostalih 126,620,00 kuna nije dostavljeno pokriće u računima, barem tako ispada iz pismene komunikacije koju smo imali s tamošnjom povjerenicom za informiranje Renatom Mršić.

AMV produkcija je na javnom natječaju Grada Splita za javne potrebe u kulturi za 2019. za Generala dobila iznos od 10 tisuća kuna. Zanimljivo, istim iznosom sufinancirani su i igrani filmovi Ede Galića Šesti autobus i Ivone Juke Janjci u vučjoj koži, dok je film Tereza37 Danila Šerbedžije sufinanciran s četiri puta većim iznosom.

Grad Zadar je odobrio AMV produkciji iznos od 200 tisuća kn za Generala.

HEP je odobrio AMV produkciji iznos od 500 tisuća kuna (plus PDV) za produkciju Generala.

Što je AMV produkcija radila s iznosima (najmanje 1,3 milijuna kn) koje je dobila kao „producent“ filma i TV-serije General nije nam poznato. Po „logici stvari“ trebala ih je proslijediti na račun Kiklop filma, no činjenica jest da je 21. travnja 2021. na Trgovačkom sudu u Zagrebu otvoren skraćeni stečajni postupak za tu tvrtku i da je brisana iz sudskog registra.

Razlog – evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekidnom razdoblju od 120 dana u ukupnom iznosu od 936,427,03 kuna.

Za Gorana Višnjića, u javnosti je bilo komunicirano da glumi pro bono. Vjerujemo da je tako i bilo, zbog njegovih američkih ugovora.

U izvještajima koje su nam dostavila javna tijela nismo naišli na ugovor ili ugovore koje je Antun Vrdoljak potpisao s Kiklop filmom. Postoji isplata na njegovo ime od 103 tisuće kuna (iz 2017.), uz koju stoji objašnjenje – „scenarij“.

Nismo naišli niti na ugovor koji Kiklop film ima s izvršnim producentom filma – Andrijom Vrdoljakom. Postoji jedna isplata s objašnjenjem „producent“ iz 2017. – na iznos od 58 tisuća kuna.

Niti na ugovor potpisan s Armande Assantom, koji je trebao biti „jocker“ za plasman Generala na vanjsko tržište.

Koliko nam je poznato, General je još uvijek ostao unutar naše zemlje kada je riječ o kinematografskoj distribuciji. Nemamo informacije niti o prodaji televizijskih prava negdje izvan Hrvatske.

Prvi „glasovi“ u javnosti da postoje financijski problemi vezani za Generala pojavili su se netom prije pulske premijere filma. Neki glumci su čak i „zaprijetili“ da će zabraniti prikazivanje filma u Areni, jer da im producent nije isplatio honorar ili preostali dio honorara. General je otvorio festival, producent je podmirio dio svojih dugovanja prema glumcima, drugima je obećao da će to riješiti vrlo brzo nakon Pule, jer se očekivala velika gledanost (i velika zarada) u kinima, kao i prodaja filma u inozemstvu.

Veljko Krulčić: Zašto je General bankrotirao – III dio 3
Goran Navojec smatra da bi se trebala napraviti dubinska analiza financijskih tokova Generala, jer sumnja da su se tijekom produkcije događale brojne nepravilnosti. (ytb-prtsc)

Razgovarali smo s Goranom Navojcem (u Generalu igra Bruna Zoricu) koji se javno požalio da će biti prisiljen sudskim putem potraživati onaj dio dogovorenog honorara koji mu nije isplaćen. Nama je rekao da je ipak odustao od suda, a da je javno istupio „zbog principa, više zbog drugih kolega-glumaca, posebice Muje Nadarevića koji se tada liječio i s čijom je bolesti producent bio upoznat, ali i filmskih radnika kojima je Kiklop film ostao dužan, nego zbog sebe.“ I dodao da „smatra da bi se trebala napraviti dubinska analiza financijskih tokova Generala, jer da sumnja da su se tijekom produkcije događale brojne nepravilnosti“, nije mu, naime, jasno „kako su producenti mogli dogovoriti taj-i-taj honorar s njime i drugim kolegama, a da prije toga nisu osigurali novac“, te nam je na kraju rekao da je Kiklop filmu izašao u susret – pristao je da mu se honorar isplati po završetku filma.

Veljko Krulčić: Zašto je General bankrotirao – III dio 4
Slaven Knezović: “Vrlo brzo sam uvidio da su oni lopovi i prevaranti i da su u ovo ušli vrlo planski, s jasnim planom od samog početka da plate što je moguće manje i da veći dio zadrže za sebe, odnosno da prevare ljude.”

Dodatni problem Kiklop filmu zadao je HAVC, koji mu je odbio isplatiti preostalih 5 posto od budžeta (210 tisuća kuna), s objašnjenjem da je poslao „nezadovoljavajući financijski izvještaj“, ali bez daljnjih objašnjenja.

U međuvremenu su u istupile i tvrtke Grip film i Interfilm, kojima je Kiklop film ostao podosta novaca dužan, te Kazališno-filmska udruga Oktavijan iz Mostara, bosansko-hercegovački koproducent filma.

O suradnji s Kiklop filmom i njihovom dugovanju, Slaven Knezović (glumac) iz udruge dao nam je izjavu:

Oktavijan je koproducent filma General. Aplicirali smo na Fondaciji za kinematografiju Sarajevo i dobili 20 tisuća eura za ovaj projekt. Dio filma snimao se u Livnu i pošto je našoj udruzi to bila prva koprodukcija dali smo sve od sebe i organizirali sve perfektno. Ukupni troškovi ekipe su iznosili oko 55.000 eura… Ekipa Generala je samo otišla sa snimanja u Bosni, a nama su ostali računi i ljudi koji su od nas tražili svoja potraživanja. Ja sam u više navrata iznosio ove probleme producentima, braći Vrdoljak…. ali sam vrlo brzo uvidio da su oni lopvi i prevaranti i da su u ovo ušli vrlo planski…. S jasnim planom od samog početka da plate što je moguće manje i da veći dio zadrže za sebe, odnosno da prevare ljude….. General je bio samo paravan za prevaru. Ja sam vlastitim novcem nadoknadio razliku između 20 i 55 tisuća eura. Prijavio sam slučaj Fondaciji za kinematografiju, oni su Vrdoljake stavili na ‘crnu listu’, tako da im je onemogućeno u BiH bilo kakvo dobivanje novca i varanje ljudi. Nakon ovog lošeg iskustva, Oktavijan je bio koproducent na još četiri hrvatska filma na kojima smo imali jako pozitivnu suradnju…. Svaka škola se skupo plaća…“

Koliko se da zaključiti, u slučaju projekta General nije bilo nikakvog stvarnog „nadzora korištenja sredstava“, novaca poreznih obveznika.

Nema sumnje da ni HRT niti HAVC nisu prekršili nikakav „protokol“ što se tiče „nadzora nad sredstvima“, ali činjenica jest da je pred njihovim očima producent i cijeli projekt „bankrotirao“.

Urednica serije na HRT-u bila je Zinka Kiseljak, urednica Dramskog programa. Kiseljak je od Generala do danas postala jedna od najmoćnijih osoba u hrvatskoj kinematografiji, osim statusa u matičnoj kući, članica je Audiovizualnog vijeća HAVC-a, filmskog vijeća Grada Zagreba, etc, etc… Ipak, kada je riječ o njezinim stvarnim kompetencijama i preferencijama valja nam se prisjetite jedna njezine izjave. Na pitanje novinara kakva će biti serija General, Kiseljak je odgovorila (citat): „Sudeći prema dosad viđenom materijalu, bit će to odlična, zanimljiva i vrlo gledana serija!“ Mašala!

U HAVC-u, za filmsku produkciju je zadužena Jadranka Hrga.

Pitali smo i Daniela Rafaelića, ravnatelja HAVC-a za vrijeme snimanja Generala, za komentar svega što se događalo, a što je vezano za produkcije filma, pogotovo za financijske izvještaje koje je Kiklop film dostavljao HAVC-u. Međutim i on je odbio komunikaciju („nije pristojno“ – kaže) oko bilo čega što je vezano za instituciju u kojoj je dvije godine bio čelni čovjek.

Andrija Vrdoljak, izvršni producent Generala, otkad je izbila afera oko tog filma odbija sve kontakte s novinarima i javnošću, pa tako i s nama.

Rješenjem Trgovačkog suda u Zagrebu 31. kolovoza 2021. otvoren je stečajni postupak nad Kiklop filmom, a za stečajnog upravitelja imenovan je odvjetnik Valentin Jakovac.

Spomenuli smo gore „zatvorenost“ javnih institucija prema tražiteljima novinarskih informacija, a iz dokumenata vezanih za ovaj stečaj može se vidjeti kako su i HAVC i HRT odbili stečajnom upravitelju dati dokumentaciju vezanu za njihovu suradnju s Kiklop filmom, dok ne dobiju sudski nalog(?!).

Kome je Kiklop film sve ostao dužan?

Iz rješenja Trgovačkog suda najveća tražbina se odnosi na PBZ – nešto više od dva milijuna kuna (2.005.674,65 kn), od čega se 1,75 milijuna kn odnosi na glavnicu, a ostalo na kamate. Bilo bi zanimljivo znati tko je u PBZ-u odobrio taj kredit. Da li je to bila poslovna odluka banke, ili je tome možda prethodio neki telefonski poziv, ili se možda popila u dvoje ili u troje koja kava u nekom od kafića na Radničkoj cesti?

Nakon PBZ-a, sljedeći na listi je TŽV Gredelj (u stečaju) – 540 tisuća kuna, a za njim slijede filmske tvrtke i filmaši: Grip film (najam scenske tehnike) – 480 tisuća kn, „Inter film“ (koji je iznajmio kameru) – 430 tisuća kn; skladatelju Siniši Leopoldu su ostali dužni 82,8 tisuća kn, a fotografu Branku Hrkaču 82,2 tisuće kn. Jure Koštić od Kiklop filma potražuje 40 tisuća kn; tvrtka Practicum Vita – 70,6 tisuća; šest tisuća kuna potražuje Porezna uprava, a pet tisuća EOS Matrix… Malo nam je nevjerojatno da Kiklop film nije isplatio 3,3 tisuće kuna mladom povjesničaru Borni Mariniću (koji je bio zadužen za arhivski materijal), pa je i on na toj listi…

S obzirom da je sadašnja situacija s Kiklop filmom takva da se tvrtka u međuvremenu transformirala u „crkvenog miša“ (i da apsolutno nema nikakve fizičke imovine), jedina mogućnost ili šansa za gore navedene je podatak što je Kiklop film suvlasnik autorskih prava na igrani film i TV seriju General (zajedno s HRT-om) pa, ako i kad uslijede te prodaje, možda nešto „kapne“ i na njihov račun.

Veljko Krulčić: Zašto je General bankrotirao – III dio 5
chevron-right