Sigurno i odgovorno novinarstvo: Savjesna upotreba aplikacija i društvenih platformi

18. travnja 2023.
Sigurno i odgovorno novinarstvo: Savjesna upotreba aplikacija i društvenih platformi 1

Tko sve vidi naše digitalne aktivnosti, zašto smo kao novinari i novinarke ugroženi prilikom digitalne komunikacije, je li svejedno putem kojem aplikacije za komunikaciju kontaktiramo povjerljivi izvor te kakve sve informacije otkrivamo o nama upotrebom digitalnih platformi, bila je tema Gongove radionice "Sigurno i odgovorno novinarstvo", koju je 17. travnja 2023. na Odjelu za komunikologiju, medije i novinarstvo Sveučilišta Sjever održalo troje stipendista Internews programa: Matej Mikašinović-Komšo iz GongaAnja Vladisavljević iz Oštra te Dubravka Grubišić iz HINA-e.

U svijetu rastuće digitalizacije i tehnologizacije, novinari i novinarke se sve više suočavaju s novim vrstama prijetnji, koje ugrožavaju ne samo njihov rad, već i sigurnost redakcije i izvora informacija - od hakiranja, otimanja zaporki, curenja informacija te nadzora digitalnih aktivnosti. Sve je važnija sposobnost identificiranja prijetnji s kojima se mogu suočiti tijekom svog rada te poduzimanje relevantnih koraka kako bi smanjili rizike prijetnji novinarima i redakcijama, te zaštitili izvore informacija i njihov identitet.

Studente i studentice kolegija "Intervjuiranje" doc. dr. sc. Irena Radej Miličić, se kroz radionicu nastojalo potaknuti da osvijeste prijetnje s kojima se mogu susresti prilikom potrage za informacijama i činjenicama u digitalnoj sferi, ali i načinima sprječavanja istih. Posebno se istaknula činjenica kako nisu sve aplikacije za komunikaciju jednako sigurne za rad, zbog čega je na nama samima odgovornost utvrditi koji kanal komunikacije koristiti za pojedine zadatke. Konačno, nakon predstavlja dobrih praksi i metoda za digitalnu komunikaciju, studentima su predstavljene sigurnosne ugroze i prijetnje njima poznatim digitalnim platformama, uz isticanje koraka koje mogu poduzeti kako bi smanjili prijetnje na istima.

Radionicom smo potaknuli studente i studentice na razmišljanje o opasnosti i prijetnji koje dolaze s upotrebom interneta, aplikacija za komunikaciju i digitalnih platformi, kako bi u bufućnosti mogli ne samo savjesno manevrirati digitalnim prostorom, već i sigurno i odgovorno raditi kao novinari - sigurno, u smislu stjecanja navika za minimiziranje rizika prijetnji novinarima i redakcijama, a odgovorno u smislu poduzimanja bitnih koraka za prikladnu zaštitu izvora informacija te smanjenja rizika otkrivanja njihova identiteta.

Sigurno i odgovorno novinarstvo: Savjesna upotreba aplikacija i društvenih platformi 2
Sigurno i odgovorno novinarstvo: Savjesna upotreba aplikacija i društvenih platformi 3
chevron-right