Direktno pišite saborskim zastupnicima: Gongov Parlametar ima novu funkciju

08. ožujka 2023.
Direktno pišite saborskim zastupnicima: Gongov Parlametar ima novu funkciju 1
izvor: HINA/ Edvard ŠUŠAK

Gongov Parlametar.hr ima novu opciju, "Postavite pitanje", kojom građanke i građani direktno i javno šalju pitanje zastupnici ili zastupniku na koje oni javno odgovaraju.

Gong je unaprijedio svoj Parlametar tako da smo opcijama koje se otvaraju kad na njemu otvorite profil neke zastupnice ili zastupnika, dodali i "Postavite pitanje". Postupak je jednostavan i lak. U okvir ispod natpisa: "Napišite vaše pitanje za zastupnika/zastupnicu", upišete svoje pitanje, pritisnete gumb "pošalji" i pitanje se šalje na e-mail adresu odabrane parlamentarke odnosno parlamentarca.

Direktno pišite saborskim zastupnicima: Gongov Parlametar ima novu funkciju 2
Gong

Vaše pitanje u prvom koraku prolazi kroz Gongov filter protiv uvredljivih i drugih neprimjerenih sadržaja, pri čemu – ističemo – eventualne prijetnje prosljeđujemo nadležnim tijelima Republike Hrvatske za kazneni progon.

Pitanja u sljedećem koraku stižu na saborske e-mail adrese zastupnica odnosno zastupnika koji su nam dostavili svoje osobne službene adrese, odnosno na adresu kluba zastupnika ili Informacijsko-dokumentacijske službe Hrvatskog sabora koji pak e-mailove s postavljenim pitanjima prosljeđuje odabranom zastupniku.

U trećem koraku zastupnici i zastupnice odgovaraju na pitanje, a odgovor se pojavljuje na Parlametru u okviru "Postavljena pitanja i odgovori" odabranog člana Sabora i javno je dostupan na čitanje svima. Korisnicima Parlametra skrećemo pažnju da odabirom neke od ikona u donjem desnom kutu bilo kojeg od okvira, sadržaj tog okvira možete dijeliti po društvenim mrežama, u člancima - gdje god vam je zgodno - bilo kao kod ili kao kratki link.

Na izborima 2020. godine oko 1,7 milijuna građana biralo je 151 parlamentarnih zastupnica i zastupnika u Saboru kako bi ih predstavljali u vrhovnom zakonodavnom tijelu Republike Hrvatske. Tih 151 izabranih ljudi zakonima i odlukama koje donose, danas direktno utječu na živote skoro četiri milijuna stanovnika Republike Hrvatske.

Važnost komunikacije između građana i predstavnika koje biraju u parlament, odavno je prepoznata u nizu zapadnih parlamentarnih demokracija, poput Velike Britanije ili Njemačke, koje su stoga omogućile građanima komunikaciju s članovima parlamenata preko njihovih osobnih profila na stranicama, primjerice, njemačkog Bundestaga ili britanskog House of Commons.

Na stranicama Hrvatskog sabora toga u tom obliku nema. Lako moguće dijelom i zbog ograničenih resursa u Saboru, što je nedavno za Gong analizirao Oliver Kannenberg, znanstveni suradnik s Instituta za parlamentarno istraživanje (IParl) u Berlinu.

Iste takve opcije ponuđene su diljem Parlametra; na popisu sjednica, saborskih odbora, glasanja, prisutnosti na glasanjima u Saboru pojedinih zastupnica i zastupnika, isto kao i cijelih klubova i tako dalje sve do transkripata govora u Saboru.

Svi podaci koje Parlametar koristi za analizu glasanja i transkripata, a najnovije i za komunikaciju između građana i 151 zastupnika i zastupnica u Saboru, ovaj alat automatski preuzima sa stranica Hrvatskog sabora i njegove Informacijsko-dokumentacijske službe gdje su objavljeni u otvorenom formatu.

Veliku i kompleksnu građu Sabora Parlametar organizira intuitivno i pregledno poput društvenih mreža i omogućava korisnicima lagano proučavanje sadržaja, a onda i jednostavno dijeljenje gotovih vizualizacija. Parlametar se time pokazuje značajnim argumentom za otvaranje podataka javnih institucija u strojno čitljivom formatu.

Na naslovnici Parlametra možete se besplatno registrirati i predbilježiti na bilten u kojem svaki tjedan donosimo pregled rada Sabora i kolumne saborske dopisnice Sandre Bartolović, te članke gostujućih stručnjaka.

Direktno pišite saborskim zastupnicima: Gongov Parlametar ima novu funkciju 3
Gong

S novom opcijom, kojom možete javno postavljati pitanja saborskim zastupnicama i zastupnicima, a oni vam na njih javno odgovarati, učinite korak bliže participativnoj demokraciji i ne pristajte na status pasivnog biračkog tijela koje se tek periodički poziva da se potezom olovke uključe u politički proces Republike Hrvatske.

Direktno pišite saborskim zastupnicima: Gongov Parlametar ima novu funkciju 4
chevron-right