Mladi u Topuskom na II. volonterskom programu

13. veljače 2023.
Mladi u Topuskom na II. volonterskom programu 1

U okviru EU poziva Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice Udruga, Gong je u sklopu VolonterIKS 2021. projekta u Topuskom održao četverodnevni volonterski program za mlade iz Gline, Petrinje i Siska.  Kao nositelj u partnerstvu s Udrugom IKS i Inkluzivnom kućom Zvono iz Belišća ujedinili smo znanja i vještine te pripremile drugi volonterski program za mlade, ovog puta s naglaskom na kriznom volontiranju. 

Kroz četiri dana druženja, volonterski program okupio je trinaest mladih volonterki i volontera iz Siska, Gline i Petrinje koji su se educirali o kriznom volontiranju. Kroz program su se imali priliku upoznati s etičkim kodeksom volontera, razgovaratio vlastitim motivacijama i razlozima za volontiranje, kao i o pravima, ali i obvezama volontera i volonterki.

Posljednji dan programa bio je predviđen za praktični rad - volonterke su analizom problema locirale ključne probleme u svojim lokalnim zajednicama te uz podršku mentorica osmišljavalevolonterske akcije u nastojanju da pomognu svojim lokalnim sredinama.

Naime, veliki potres koji je pogodio Sisačko-moslavačku, Karlovačku i Zagrebačku županiju u prosincu, 2020. godine utjecao je značajno i na djelovanje OCD-a. Nakon potresa pojedine udruge su odmah aktivno priskočile upomoć, no problem im predstavlja nedostatak specifičnih znanja kako pravilno postupati i angažirati se na siguran način za volontere i širu zajednicu.  Iz tog razloga, aktivnosti projekta VolonterIKS 2021. su usmjerene na razvijanje kapaciteta OCDa za sigurno volontiranje i razvoj lokalne zajednice koji je komplementaran snagama civilne zaštite i lokalnim vlastima, stvarajući tako sinergijski učinak na području Sisačko-moslavačke županije (SMŽ).

Kroz ovaj projekt, udruge se nastoje međusobno podržati i ojačati kapacitete te što djelotvornije odgovoriti na potrebe potresom pogođene lokalne zajednice. Dodatno, uz navedene probleme te potrebe jačanja organizacija civilnog društva, tu su i potrebe lokalne zajednice koje traže dodatnu volontersku pomoć uslijed novonastalih događaja.

Stoga, namjera projekta VolonterIKS 2021 kroz provedbu svih aktivnosti ima nekoliko ciljeva: 

  • ojačati kapacitete OCD-a u novim znanjima vještinama i resursima djelovanja u kriznim situacijama i kao odgovor na potrebe lokalne zajednice, 
  • aktivno umrežiti širu zajednicu iskusnih OCD-a radi mapiranja i razmjene postojećih znanja, iskustava i vještina, 
  • aktivno surađivati s JLS-ovima na području SMŽ i civilnom zaštitom, 
  • osvijestiti mlade o važnosti volontiranja, pružiti im znanja i vještine te ih osnažiti i motivirati za volonterske angažmane u svojim lokalnim zajednicama, 
  • adresirati problematiku nezaposlenosti i trend iseljavanja mladih u SMŽ te 

stvoriti podlogu za daljnji rad i razvoj društvenog poduzetništva među mladima SMŽ s ciljem pokretanja ekonomske aktivnosti.

Mladi u Topuskom na II. volonterskom programu 2
Mladi u Topuskom na II. volonterskom programu 3
Mladi u Topuskom na II. volonterskom programu 4
Mladi u Topuskom na II. volonterskom programu 5

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Gonga.

Mladi u Topuskom na II. volonterskom programu 6
Mladi u Topuskom na II. volonterskom programu 7
chevron-right