Raspudić: Europu danas treba spašavati od tipova poput Plenkovića i njegovih briselskih nalogodavaca

10. siječnja 2023.
Raspudić: Europu danas treba spašavati od tipova poput Plenkovića i njegovih briselskih nalogodavaca 1
Izvor fotografije: HINA/ Edvard ŠUŠAK

Saborski zastupnik u Klubu Mosta Nino Raspudić za Parlametar govori o nedavnom oštrom duelu s premijerom na saborskom aktualnom prijepodnevu.

Spočitnuli ste premijeru na aktualcu da, ako mu najvećim uspjehom - uvođenjem eura, po Europi plaše svoje građane, kakav mu je tek neuspjeh. Što je, po Vama, njegov najveći neuspjeh?

Najočitiji Plenkovićev neuspjeh je činjenica da je na Banovini izgrađeno samo šest zamjenskih kuća i da nekoliko tisuća ljudi stradalih od potresa dočekuje treću zimu u kontejnerima. U međuvremenu mu je jedan resorni ministar zbog korupcije završio u zatvoru, drugog je prije samo deset mjeseci predstavljao kao idealno rješenje, e da bi sada, nakon što je do ručka nova ministrica trebala biti Mirjana Čagalj, navečer iskočio Branko Bačić, vječni džoker i fikser još od Sanaderovog vremena. Ako je Bačić tako sjajno kadrovsko rješenje zašto ga Plenković nije iskoristio ranije? Izgubljena je još jedna godina, građani Banovine i Zagreba su, ako ništa drugo, od vladajućih zaslužili ispriku. Nismo glasali za Zakon o obnovi, jer su nas stručnjaci s kojima smo se na vrijeme konzultirali upozorili da nije dobar i što će se dogoditi. Pokazalo se da smo bili u pravu. Tri tjedna nakon potresa predstavili smo u Saboru Smjernice strategije obnove Banovine, o čemu su mediji vrlo slabo izvijestili. Nakon dvije godine vladajući dolaze na naše, a mediji uglavnom i dalje vrte priču kako nema oporbe i kako se u Saboru ništa ne radi.

Najveći strukturni neuspjeh je njegova nemogućnost ili nevoljkost da HDZ očisti od kriminala i korupcije. Nakon pravomoćne presude HDZ-u, Plenković je isticao kako njegov HDZ nije onaj Sanaderov. A onda u samo godinu dana slučajevi Žalac, Petric, Horvat, Tolušić, Aladrović, Milošević… I kadrovski povratak na Sanaderovo vrijeme, od Bačića do Kalmetinih intimusa.

Njemu najbolniji neuspjeh je fijasko s uvođenjem eura. Pa nije slučajno donedavno uvjet za ulazak u eurozonu bio taj da je zemlja kandidat među tri s najnižom stopom inflacije u EU! Ta odredba je proizašla iz uvida da je u svim zemljama do sada uvođenje eura dovodilo do povećanja inflacije. I kada ga mi uvodimo? U trenutku najvećeg inflatornog udara zadnjih par desetljeća. I svima je bilo jasno što će se dogoditi, osim Plenkoviću. Nakon dodatnog skoka cijena prvo je bjesnio i prijetio poduzetnicima kao da još uvijek živimo u vrijeme Kardelja i planske privrede, a onda kada se ohladio počeo nas uvjeravati preko ministra Primorca i selektivne statistike kako ustvari nikakvih poskupljenja iza Nove godine nije ni bilo, dakle, kako bismo trebali više vjerovati njemu nego svojim očima. Glasali smo protiv uvođenja eura nakon što smo dvaput davali u proceduru prijedlog za odlaganje prelaska na euro. Pokazalo se da smo bili u pravu.

Plenković Vam je uzvratio kritikom za politička lutanja, od bivšeg ljevičara preko rada na Akademiji HDZ-a do polumostovca. Kako mu odgovarate?

U potpunom nedostatku argumenata, Plenković, na aktualnom satu uglavnom nikada ne odgovara na pitanje oporbe već odvrti priču o svojim epohalnim uspjesima i doda nekoliko ad hominem opaski o postavljaču pitanja, stvarnih ili izmišljenih, kao u mom slučaju. Napisao sam i javno objavio stotine tekstova o svim važnim političkim i društvenim temama u posljednjih petnaestak godina, skupljeni su u četiri opsežne knjige. Sve je javno dostupno pa bih volio da mi konkretno pokaže gdje je moja ideološka nedosljednost i „vrludanje“. Iako ne bih smatrao neuobičajenim da čovjek u tolikom vremenskom razdoblju i evoluira i korigira stajališta, u mom slučaju je sve to do danas koherentno. Ali tako je i kod njega, krenuo je citirajući Kardelja, a i danas je na sličnim pozicijama kontrole ekonomskih tokova, partijske discipline i poslušnosti EU kao suvremenoj Kominterni. Posebno je urnebesan „argument“ kako sam održao nekoliko javnih predavanja, zajedno s nizom profesora i javnih osoba s cijelog političkog spektra na akademiji koju suorganiziraju Konrad Adenauer Stiftung i HDZ-ova zaklada koja je prije dolaska Plenkovića bila doista demokratski otvorena čuti i različita stajališta.

Poručili ste premijeru da je njegov cijeli put dogmatski, zbog čega treba spašavati Europu od birokrata poput njega. Jeste li Vi antieuropejac kako Vam je Plenković prigovorio, a jeste li i jedan od 'karijesovih mališana' kako u zadnje vrijeme karakterizira oporbu?

Za razliku od njegove neokardeljevsko-birokratske vizije „Europe“ kao prostora iskazivanja moći briselske oligarhije, moje viđenje Europe je puno bliža stajalištu otaca utemeljitelja Europske unije. Njihovu viziju Europe danas treba spašavati od tipova kao što su Plenković i njegovi briselski uzori i nalogodavci.
Iz perspektive mališana Mate Granića 2000., Jadranke Kosor 2010. godine, i briselskih nalogodavaca danas, Plenkoviću je sigurno teško pojmiti da netko može biti svoj i ostvarivati rezultate „na svoj brk“, tako da prema njegovim mantrama o Milanovićevim mališanima imam izvjesno razumijevanje – vjerujem kako on to stvarno tako misli, jer ni ne zna za drugačije.

Ovaj tekst nastao je u okviru projekta Parlametar.hr, digitalne platforme Gonga za praćenje rada saborskih zastupnica i zastupnika. Intervjue i komentare piše iskusna saborska izvjestiteljica Sandra Bartolović.

Sandra Bartolović se od početka 1990-ih bavi političkim novinarstvom. Od tada je sustavno pratila, izvještavala, analizirala i komentirala političke procese, stranke, izbore na svim razinama, rad Sabora, Vlade i Ureda predsjednika za Glas Slavonije, Vjesnik, Media servis, Nacional, Poslovni dnevnik, neprofitni portal Forum.tm i Hinu, u svim novinarskim formama, od vijesti preko intervjua do kolumni.

Pretplatite se na Parlametar bilten OVDJE, i dobivajte na jednom mjestu sve važne informacije o tjednim raspravama sabora te temama kojima se bave!

Raspudić: Europu danas treba spašavati od tipova poput Plenkovića i njegovih briselskih nalogodavaca 2
chevron-right