U 2023. Gong otvara vrata Škole demokracije

19. prosinca 2022.
U 2023. Gong otvara vrata Škole demokracije 1
Kurs za Gong

Učenje o demokraciji nikad ne prestaje! Prijavi se na Prvu Gongovu školu demokracije za aktiviste i aktivistkinje, aktivne građane i građanke, buduće političke lidere i liderice.

Kako bi bili spremni za aktivno građansko sudjelovanje, građani i građanke suvremenih demokratskih društava moraju imati razvijena znanja, vještine i vrijednosti temeljem kojih mogu pratiti procese donošenja političkih odluka, sudjelovati u njima i biti korektiv vlasti.

Nama u Gongu ovo je iznimno važno, a želimo da i drugi prepoznaju važnost cjeloživotnog obrazovanja za demokratsko građanstvo (formalnog i neformalnog!) i prepoznaju prilike poput ove; da o politici i demokraciji razgovaraju i uče, da u politici i demokraciji sudjeluju.

Cilj obrazovnog programa Gongove demokratske škole: 

Unaprijediti građanske kompetencije, odnosno znanja, vještine, stavove i vrijednosti sudionica_ika o demokraciji; demokratskim procesima i institucijama, demokratskoj političkoj kulturi i aktivnoj ulozi građana_ki u suvremenim demokracijama na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj, europskoj te globalnoj razini.

 Sudionice_i programa:

Građanke i građani, osobito mladi (od 18 do 30 godina) koji žele povećati razumijevanje politike, suvremene demokracije, njezinih institucija i procesa, uloge medija i civilnog društva u suvremenim demokracijama te osvijestiti važnost građanske participacije i štetnosti korupcije. 

Nije potrebno predznanje, ali prednost pri uključivanju imat će mlade građanke i građani aktivni u svojim zajednicama ili oni koji to planiraju postati.

 Autori_ce programa i izvoditelji_ce: akademski profesori_i, Gongovi edukatori_ce i stručni suradnici_ce

Predviđeno trajanje obrazovnog programa:  20 sati (4 dana)

Sadržaj programa koncipiran je u 3 modula (navedene su samo neke teme):

  1. DEMOKRATSKO ZNANJE I SUDJELOVANJE

Važnost demokratske javnosti i građanske participacije, Politička kultura u Hrvatskoj…

  1. DEMOKRATSKI PROCESI I INSTITUCIJE OD LOKALNE DO EU RAZINE

Politički sustav Hrvatske, Javne politike, Prijetnje demokraciji, Kriza demokracije

  1. ŠTETNOST KORUPCIJE I VAŽNOST BORBE PROTIV KORUPCIJE

 Opći ishodi obrazovnog programa:

  • Kritički analizirati političku kulturu u Hrvatskoj i Europskoj Uniji,
  • Kritički analizirati ulogu građanske participacije, organizacija civilnog društva i medija u suvremenim demokracijama,
  • Opisati političke institucije i njihovu ulogu, na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i EU razini,
  • Prepoznati i opisati štetnost korupcije,
  • Zalagati se za poštivanje ljudskih prava i načela dobrog upravljanja te aktivno građansko sudjelovanje u donošenju političkih odluka.

INFORMACIJE O PUTU, SMJEŠTAJU, OBROCIMA I MJESTU ODRŽAVANJA EDUKACIJE

Program se proteže kroz četiri dana. Edukativni dio programa odvija se svaki od 4 dana s time da su dio prvog i četvrtog dana predviđeni za dolazak/odlazak s mjesta održavanja edukacije (Zagrebačka županija).

Sudjelovanje je za sudionike_ice besplatno budući da donatori pokrivaju troškove edukacije i materijala, smještaja, prehrane i prijevoza. Smještaj će biti organiziran od strane Gonga, a put u osobnoj organizaciji svakog polaznika_ce s naknadnom refundacijom nastalog putnog troška.

PRIJAVA

Zainteresiran_a? Prijavi se klikom ovdje.

Ispunjavanjem prijavnice iskazuješ interes za sudjelovanje, a uoči održavanja Demokratske škole obavijestit ćemo te detaljno o programu i mjestu održavanja (ili o selekcijskom postupku u slučaju većeg broja prijava) te zamoliti za potvrdu tvog sudjelovanja.

Ne zanima te, ali znaš nekog tko bi volio sudjelovati? Proslijedi ovaj poziv dalje.

DODATNE INFORMACIJE

Ako imaš kakvo dodatno pitanje o Demokratskoj školi slobodno nas kontiraj putem elektroničke pošte: edu@gong.hr ili pozivom Luciji Dumančić Jovanović ili Damiri Brunac na br. telefona: 01/4825 444, 095/43 22 134

Razvoj i provedbu programa je financijski podržala Europska unija kroz program Građani, ravnopravnost, prava i vrijednosti (CERV) te Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva kroz program Centri znanja za društveni razvoj. 

U 2023. Gong otvara vrata Škole demokracije 2
U 2023. Gong otvara vrata Škole demokracije 3
chevron-right