Poziv pravnicima: Prijavite se za prvu Gongovu radionicu o SLAPP tužbama 10. siječnja

19. prosinca 2022.
Poziv pravnicima: Prijavite se za prvu Gongovu radionicu o SLAPP tužbama 10. siječnja 1
Izvor: Pixabay

Novi paneuropski konzorcij Pioneering Anti-SLAPP Training for Freedom of Expression (PATFox) razvija prvi europski anti-SLAPP kurikulum uz obuku pravnih stručnjaka u 11 država članica Europske unije, a projektni partner za Hrvatsku je Gong

Prva radionica održat će se 10. siječnja 2023. godine u HUB 385 (Petračićeva 6, Zagreb) a vodit će ih Vanja Jurić, odvjetnica specijalizirana za medijsko pravo i slobodu izražavanja te članica stručne skupine Europske komisije za SLAPP tužbe. Prijave za radionice o SLAPP tužbama su otvorene za sve zainteresirane odvjetnice, suce i druge pravosudne dužnosnike do 9. siječnja 2023. na gong@gong.hr.

SLAPP tužbe (strategic lawsuits against public participation - strateške tužbe protiv javne participacije) sve su veći problem diljem Europe, a Hrvatska je s više od 900 aktualnih tužbi predvodnica trenda. Takve tužbe prepoznate su kao široko korišteno sredstvo ušutkavanja kritičkih glasova u javnom prostoru, a pokreću ih moćni akteri (npr. privatne tužbe dužnosnika i sudaca i slično) kako bi se zastrašilo i ušutkalo one koji govore u javnom interesu. Tipične tuženice su čuvarice demokracije: novinarke, aktivistkinje, neformalna udruženja, akademici, sindikati, medijske organizacije i organizacije civilnog društva.

Europska komisija je 27. travnja predstavila je dugo očekivani zakonodavni paket usmjeren na zaštitu novinarki i borkinja za ljudskih prava od SLAPP-ova. Taj paket ima dvije glavne komponente: nacrt Direktive koja će, kada prođe kroz zakonodavni proces EU-a, imati obvezujuću snagu, i Preporuku, koja je nema. Predložena direktiva trebala bi osigurati sudovima i žrtvama SLAPP tužbi odgovarajuće alate za borbu protiv takvih tužbi. Odredbe direktive primjenjivat će se u građanskim predmetima koje imaju prekogranične implikacije. Prema prijedlogu direktive, sudovi će moći donositi odluke u ranoj fazi u slučajevima očito neutemeljenih tužbi. U takvim slučajevima, podnositelj tužbe morat će dokazivati da tužba nije neutemeljena, a ne tužena osoba ili organizacija.

Prema anketi koju je Hrvatsko novinarsko društvo provelo četvrtu godinu zaredom, u Hrvatskoj je aktivna najmanje 951 tužba protiv medija i novinara, od kojih tužitelji potražuju gotovo 77,4 milijuna kuna. Od toga se 928 tužbi odnosi na parnične postupke za naknadu štete zbog povrede časti i ugleda koji se vode protiv nakladnika, njihovih urednika i novinara zbog objavljenih tekstova i priloga, a istovremeno su aktivna i 23 kaznena postupka.  Najviše tužbi, njih 443 teških u prosjeku po 95.000 kuna,  ima Hanza media, dok Styria ima 196 tužbi čiji odštetni zahtjevi iznose gotovo 20 milijuna kuna. Znatan dio tih tužbi otpada na SLAPP tužbe raznih moćnika koji žele iscrpiti novinare i medije, kako piše Saša Paparella za Zagrebi.

Rezultati su zapravo i gori, jer je na HND-ov upit o broju tužbi odgovorio samo dio medija, njih 26. Od anketiranih,  65 posto ih je odgovorilo da im tužbe otežavaju poslovanje, dok se 26 posto medija jako teško nosi s tužbama – tu je najčešće riječ o malim i neprofitnim medijima, koje ovakve tužbe dovode na rub propasti. Zato je nužna edukacija odvjetnika, ali i sudaca, kako bi znali što kvalitetnije postupati kada naiđu na ovakve tužbe.

PROGRAM RADA

12:00 - 12:10 Pozdravni govor - Sanja Pavić, pravnica u Gongu

12:10 - 13:40 Osnove slobode izražavanja i medijskih sloboda - Vanja Jurić, odvjetnica i članica stručne skupine Europske komisije za SLAPP tužbe

13:40 - 14:00 Pauza za kavu

14:00 - 14:35 Što su SLAPP postupci i kako se mogu identificirati? - Vanja Jurić

  • SLAPP postupci u kontekstu ljudskih prava
  • Sloboda izražavanja i pravo na privatnost
  • Pravo na djelotvoran pravni lijek i pošteno suđenje

14:35 - 15:15 Prijedlog EU Direktive protiv SLAPP-a - Vanja Jurić

  • Pravni temelj i opseg Direktive
  • Kako su definirani SLAPP postupci? Kako se braniti u SLAPP predmetima?
  • Glavni pravni mehanizmi za borbu protiv SLAPP-ova
  • Međunarodno privatno pravo i SLAPP-ovi

15:15 - 15:30 Pauza za kavu

15:30 - 16:00 Sloboda izražavanja i SLAPP u Hrvatskoj - Vanja Jurić

  • Zakonodavstvo
  • Sudski postupci
  • Kako se braniti u SLAPP predmetima?

16:00 - 16:40 - Studija slučaja - Vanja Jurić

Co-funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author only and do not necessarily reflect those of the European Union. The European Union cannot be held responsible for them.

Poziv pravnicima: Prijavite se za prvu Gongovu radionicu o SLAPP tužbama 10. siječnja 2

Poziv pravnicima: Prijavite se za prvu Gongovu radionicu o SLAPP tužbama 10. siječnja 3

chevron-right