Trodnevni trening medijske pismenosti u Gornjoj Stubici

04. prosinca 2022.
Trodnevni trening medijske pismenosti u Gornjoj Stubici 1

Gong je ovaj vikend održao trodnevnu edukaciju medijske pismenosti u Gornjoj Stubici, za 15 zainteresiranih nastavnica i nastavnika.

Sastavni i neizostavni dio građanske pismenosti je i medijska pismenosti. Mediji su nezaobilazan kanal informiranja  i akter suvremenih političkih procesa, te utječu na formiranje javnog mnijenja i stavova.

Razvijanje kompetencija učitelja i učiteljica za medijsko obrazovanje učenica i učenika koje uključuje i razvijanje kritičkog odnosa prema medijskim sadržajima u tiskanim, elektroničkim i digitalnim medijima jedna je od kontinuiranih aktivnosti Gonga.

Cilj stručnog usavršavanja za učitelje je kroz neformalni edukativni program osvijestiti na koji način funkcioniraju mediji unutar hrvatskog, ali i globalnog društvenog i političkog konteksta, te kako takvim procesom unaprijediti medijsku pismenost polaznika. Također, cilj modula je razvijanje kompetencija za poučavanje učenica i učenika o medijima te za razvijanje kritičkog odnosa prema medijskim sadržajima u tiskanim i elektroničkim i digitalnim medijima. 

Obrazovni program uključuje teme kao što su: pravo na informacije i mediji kao izvor informacija, promoviranje i kršenje prava, osobito dječjih,  u medijima, stereotipi i predrasude u medijima, djeca, mediji i oglašavanje, utjecaj medijskih sadržaja na djecu i mlade, medijski sustav u Hrvatskoj i regiji te povjerenje u medije, primjereno, odgovorno i sigurno korištenje interneta, kritičko čitanje i dekonstrukcija medijskog sadržaja, govor mržnje u medijima.

Kroz Gongovu medijsku pismenost nastoji se potaknuti:

- kritičko razumijevanje medija i njihove uloge u društvu;

- razvijanje kompetencija za poučavanje učenika o ulozi medija i za kritičku analizu medijskih sadržaja;

- sudionike i sudionice da nakon treninga mogu samostalno podučavati učenike i učenice na koje načine se sadržaji uobličavaju grafički (vizualno) i tekstualno, kako zadobivaju smisao i prenose poruku te kako kritički analizirati te medijske poruke, poznavati situaciju vezanu uz vlasništvu nad medijima, razlikama između privatnih, javnih i civilnih (community) medija;

- da sami sudionici razumiju rizike i opasnosti medija (osobito interneta), prepoznati kršenja prava u medijima, kao i mehanizme kojima se možemo zaštititi.

Trodnevni trening medijske pismenosti u Gornjoj Stubici 2
Trodnevni trening medijske pismenosti u Gornjoj Stubici 3
Trodnevni trening medijske pismenosti u Gornjoj Stubici 4
Trodnevni trening medijske pismenosti u Gornjoj Stubici 5
Trodnevni trening medijske pismenosti u Gornjoj Stubici 6
Trodnevni trening medijske pismenosti u Gornjoj Stubici 7
chevron-right