Koliko su bili aktivni, i koliko su potrošili zastupnici?

26. listopada 2022.
Koliko su bili aktivni, i koliko su potrošili zastupnici? 1
Foto: sabor.hr

Vinko Zulim, bivši HDZ-ov saborski zastupnik osumnjičen za zlouporabu položaja, do siječnja 2022. u godinu i pol dana trajanja svojeg mandata nije se tijekom saborskih rasprava niti jednom javio za riječ. Ipak, za svoj je rad iz saborskog proračuna primio nešto manje od 130.000 kuna. Ovdje se ne radi o redovnim mjesečnim primanjima već troškovima rada zastupnika nastalih u sklopu obavljanja njihovih službenih dužnosti, kako stoji na stranicama sabor.hr u dijelu posvećenom javnosti rada Hrvatskog sabora.  

Podatke o troškovima rada zastupnica_ka Sabor redovno, dva puta godišnje, objavljuje na službenim stranicama sabor.hr, a statistike o aktivnostima zastupnika mogu se skinuti sa stranice edoc.sabor.hr pa smo ove podatke preuzele u tablicu dostupnu na linku. Podaci se odnose na prvih 11 plenarnih sjednica, odnosno prvu polovicu mandata X. saziva Sabora.

Prosječno, najaktivnije su bile zastupnice Kluba Centar i GLAS, dok su zastupnici Kluba HDZ-a u prosjeku na sedmom mjestu od 17 klubova koliko ih je bilo aktivno od početka X. saziva. Istovremeno, za obavljanje službenih dužnosti Anka Mrak-Taritaš i Dalija Orešković u posljednje dvije godine potrošile su manje od 1.500 kuna svaka. Nešto veći iznos, ali opet manje od 100.000 kuna za obavljanje službenih dužnosti potrošila je Marijana Puljak, najviše za odvojeni život, automobil i cestarine. Marijana Puljak, naime, zastupnica je X. izborne jedinice Splitsko-dalmatinske. Spomenuti troškovi viši su u manjoj ili većoj mjeri kod svih zastupnika iz udaljenih izbornih jedinica, odnosno mjesta koja su više od 50 kilometara udaljena od Zagreba.

Prosječno, najviše su za obavljanje službenih dužnosti potrošili zastupnici kluba HNS, HSU i nezavisnih, a tomu su najviše pridonijeli troškovi Silvana Hrelje i Ermine Lekaj Prljaskaj koji su za dvije godine premašili 190.000, odnosno 160.000 kuna. Podaci su dostupni i u interaktivnoj vizualizaciji koja prikazuje odnos aktivnosti i troškova saborskih zastupnica i zastupnika. Tu možete filtrirati aktivnosti i troškove prema saborskim klubovima, dok podatke za svakog zastupnika ili zastupnicu možete dobiti izborom odgovarajućeg kruga na scatter prikazu ili izborom u padajućem meniju.

Koliko su bili aktivni, i koliko su potrošili zastupnici? 2
Koliko su bili aktivni, i koliko su potrošili zastupnici? 3
Koliko su bili aktivni, i koliko su potrošili zastupnici? 4
chevron-right