Interaktivnošću do veće političke participacije mladih: Gong se pridružuje MANTA projektu!

25. listopada 2022.
Interaktivnošću do veće političke participacije mladih: Gong se pridružuje MANTA projektu! 1

MANTA (Mini-publics and other new forms of participation - in civic education) je novonastali konzorcij koji povezuje organizacije iz Austrije, Njemačke i Hrvatske, a u kojem sudjeluje i Gong. Kombinirajući praktičnu, znanstvenu i didaktičko-metodičku ekspertizu, zajedno sa partnerima pružamo podršku nastavnicama i nastavnicima u izvođenju nastave kroz pripremu edukativnih materijala. To činimo s ciljem obrazovanja učenica i učenika da postanu odgovorni građani radi njihova uključivanja u predstavničku demokraciju, kako bi se osiguralo da se važni ekološki, politički, društveni i ekonomski problemi mogu adekvatno rješavati.

Naime, iako se za mlade kaže da nisu zainteresirani za politiku, mnogi tinejdžeri i mladi odrasli u Europi svojim činovima pokazuju upravo suprotno. Diljem Europe izlaze na ulice - primjeri su podrška liberalnog zakona o pobačaju u Poljskoj, prava LGBTIQ+ osoba u Mađarskoj te sudjelovanje na prosvjedima za zaštitu klime. 

To sve čine bez povezivanja s udrugama, strankama i sindikatima, ukazujući na to da ovi akteri, iako predstavljaju važne aktere u demokratskoj državi, nisu toliko privlačni mladima. Upravo zato se postavlja pitanje: koje mjere mogu pomoći mladima da ponovno steknu povjerenje u predstavničku demokraciju te da se dugoročnije angažiraju na institucionalnoj razini? 

Rješenje pronalazimo u participativnim instrumentima poput “mini-javnosti” (mini-publics). Zasad malo ljudi zna za te instrumente, a jednako su nepoznata i ohrabrujuća iskustva građana u Irskoj koji su sudjelovali u zborovima građana kako bi se izradile preporuke za novi irski ustav. 66 nasumično odabranih građana i 33 političara sastalo se tijekom nekoliko vikenda kako bi razgovarali, primjerice, o uvođenju braka za sve. To je bilo vrlo emocionalno pitanje koje je polariziralo stanovništvo. Do sada su u Njemačkoj postojale tri modela mini-javnosti na nacionalnoj razini; u Austriji će druga mini-javnost započeti krajem 2021.; na razini savezne države, Vorarlberg ima dugogodišnje iskustvo s mini-javnostima.

Pružajući edukativne materijale nastavnicima i nastavnicama radi lakšeg upoznavanja učenika i učenica s modelima mini-javnosti te provođenja interaktivnih vježbi i zadataka, nastojimo dugoročno motivirati mlade da se upoznaju s političkim institucijama i procesima, razviju građanske kompetencije i kritičke stavove te u konačnici postanu aktivniji građani. 

Uz Gong, partneri na projektu su Verein Mehr Demokratie i Institut für Didaktik der Demokratie; Leibniz University Hanover iz Njemačke, Gimnazija Pula. Institut für Konfliktforschung i Volksschule St. Andrä-Höch iz Austrije te koordinator Demokratiezentrum Vienna iz Austrije.

Interaktivnošću do veće političke participacije mladih: Gong se pridružuje MANTA projektu! 2
chevron-right