Prestanite me skenirati! Gong se priključio europskoj kampanji protiv nadzora digitalne komunikacije

19. listopada 2022.
Prestanite me skenirati! Gong se priključio europskoj kampanji protiv nadzora digitalne komunikacije 1

Gong se pridružuje europskim organizacijama civilnog društva u provođenju kampanjePrestanite me skenirati”, putem koje se od EU institucija zahtjeva očuvanje prava privatnog, sigurnog i slobodnog digitalnog komuniciranja!

Kampanja je rezultat novopredloženog zakona Europske komisije prevencije seksualnog zlostavljanja maloljetnika u digitalnoj sferi, koji bi, iako ima plemenitu svrhu, svojom implementacijom ugrozio pravo svih na sigurnu i privatnu komunikaciju. Zakon bi u sadašnjoj formi omogućilo nepouzdanim tehnologijama da pristupe našim dobnim informacijama, nadgledaju i skeniraju naše privatne razgovore te da filtriraju dijeljeni sadržaj na digitalnim platformama, poput Facebooka i WhatsAppa. Time bi sav digitalni sadržaj kojeg pravimo i privatno dijelimo završio u bazama podataka institucija, a naša privatnost bi bila narušena.

Pod izlikom uspostavljanja veće digitalne sigurnosti maloljetnika, EU ovim putem potkopava sustav dvostruke enkripcije, o čijem osiguravanju privatnosti digitalne komunikacije ovisi cijeli niz skupina za održavanje anonimnosti i slobode govora. Tu posebice ističemo novinarke, borce za ljudska prava te pripadnice LGBTQ+ zajednice. 

Postojeća istraživanja su pokazala kako tehnologije za skeniranje privatne komunikacije, radi detekcije sadržaja seksualnog zlostavljanja maloljetnika pate od slabe preciznosti te visokog broja lažnih uzbuna. Sigurnost djece je zasigurno na prvom mjestu, ali ona ne smije ići nauštrb prava na slobodu, privatnost te sigurne prostore za izražavanje naših mišljenja, ideja i stavova. 

Prestanite me skenirati! Gong se priključio europskoj kampanji protiv nadzora digitalne komunikacije 2
Prestanite me skenirati! Gong se priključio europskoj kampanji protiv nadzora digitalne komunikacije 3
chevron-right