"Web Media Literacy" konferencija okupila medijske stručnjakinje iz regije

17. listopada 2022.

Gongov Edu tim sudjelovao je na dvodnevnoj regionalnoj konferenciji WEB Media literacyu okviru istoimenog projekta. Cilj konferencije bio je okupiti predstavnice medija, državnih institucija, obrazovnih institucija i organizacija civilnog društva iz regije koji se bave temom medijske i digitalne pismenosti.

Riječ je o završnoj konferenciji Erasmus+ projekta na kojoj smo imale priliku diskutirati s regionalnim medijskim stručnjakinjama i novinarkama o novim medijskim navikama i formama, govoru mržnje, medijskoj manipulaciji i propagandi, kao i samom utjecaju na mlade te o lažnim vijestima. U fokusu projekta je jačanje kapaciteta mladih radnika/ica i drugih relevantnih aktera koji se već bave ili se tek planiraju početi baviti medijskom i digitalnom pismenosti. Ciljne grupe projekta su mlade radnice i organizacije za mlade, obrazovne ustanove, institucije kulture i mediji, s posebnim naglaskom na medijima za mlade.

Dražen Hoffmann iz Gonga je sudjelovao na panelu “Nove medijske navike i forme” uz novinara i kolumnista Branu Mandića i FakeNewsTragačicu Dariju Stjepić. Panel se prvenstveno odnosio na formate u kojima se medijske poruke danas plasiraju, kao i kakve forme mladi najviše čitaju, a to su mahom kratka forma, malo teksta, vise vizuala te videozapisi. Također, raspravljalo se o tome koliko vremena provodimo izloženi informacijama, a koliko vremena zaista aktivno posvetimo nekom medijskom tekstu te kako to utječe na našu percepciju i promišljanje o onom što čitamo. Panelisti su se u razgovoru dotakli i teme približavanja mladima kvalitetnih sadržaja čiji formati su obično duži i detaljniji, kao i kako se “uklopiti” u načine na koji mladi danas “čitaju” medije.

Hoffmann je u izlaganju skrenuo pozornost i na Istraživanje političke pismenosti učenika završnih razreda srednjih škola u RH iz 2021. godine u kojem sudionici istraživanja pokazuju poprilično nisku razinu političke participacije te povjerenja u različite izvore informiranja. U odnose na izvore informiranja, učenici imaju vrlo nisko povjerenje u društvene mreže i Internet portale preko kojih se pak prilično često informiraju. Istaknuo je i kako je sloboda javnog govora u medijskog izvještavanja ključna komponenta demokratskog društva.

Konferenciji su se pridružile i sudionice regionalnog „WebMedia literacy“ karavana, koji je svoje putovanje započeo u Crnoj Gori te su putem do Novog Sada u više gradova organizirale diskusije, posjete medijima, organizacijama civilnog društva i ulične akcije s ciljem podizanja svijesti i informiranja javnosti o važnosti medijske pismenosti. 

Konferencija je realizirana u okviru Erasmus+ programa Europske Unije u kojem uz Gong sudjeluju organizacije civilnog društva, Juventas iz Crne Gore, Zašto Ne iz BiH, Novosadska novinarska škola iz Srbije.

chevron-right