"Web Media Literacy" konferencija okupila medijske stručnjakinje iz regije

17. listopada 2022.
"Web Media Literacy" konferencija okupila medijske stručnjakinje iz regije 1

Gongov Edu tim sudjelovao je na dvodnevnoj regionalnoj konferenciji WEB Media literacyu okviru istoimenog projekta. Cilj konferencije bio je okupiti predstavnice medija, državnih institucija, obrazovnih institucija i organizacija civilnog društva iz regije koji se bave temom medijske i digitalne pismenosti.

Riječ je o završnoj konferenciji Erasmus+ projekta na kojoj smo imale priliku diskutirati s regionalnim medijskim stručnjakinjama i novinarkama o novim medijskim navikama i formama, govoru mržnje, medijskoj manipulaciji i propagandi, kao i samom utjecaju na mlade te o lažnim vijestima. U fokusu projekta je jačanje kapaciteta mladih radnika/ica i drugih relevantnih aktera koji se već bave ili se tek planiraju početi baviti medijskom i digitalnom pismenosti. Ciljne grupe projekta su mlade radnice i organizacije za mlade, obrazovne ustanove, institucije kulture i mediji, s posebnim naglaskom na medijima za mlade.

Dražen Hoffmann iz Gonga je sudjelovao na panelu “Nove medijske navike i forme” uz novinara i kolumnista Branu Mandića i FakeNewsTragačicu Dariju Stjepić. Panel se prvenstveno odnosio na formate u kojima se medijske poruke danas plasiraju, kao i kakve forme mladi najviše čitaju, a to su mahom kratka forma, malo teksta, vise vizuala te videozapisi. Također, raspravljalo se o tome koliko vremena provodimo izloženi informacijama, a koliko vremena zaista aktivno posvetimo nekom medijskom tekstu te kako to utječe na našu percepciju i promišljanje o onom što čitamo. Panelisti su se u razgovoru dotakli i teme približavanja mladima kvalitetnih sadržaja čiji formati su obično duži i detaljniji, kao i kako se “uklopiti” u načine na koji mladi danas “čitaju” medije.

Hoffmann je u izlaganju skrenuo pozornost i na Istraživanje političke pismenosti učenika završnih razreda srednjih škola u RH iz 2021. godine u kojem sudionici istraživanja pokazuju poprilično nisku razinu političke participacije te povjerenja u različite izvore informiranja. U odnose na izvore informiranja, učenici imaju vrlo nisko povjerenje u društvene mreže i Internet portale preko kojih se pak prilično često informiraju. Istaknuo je i kako je sloboda javnog govora u medijskog izvještavanja ključna komponenta demokratskog društva.

Konferenciji su se pridružile i sudionice regionalnog „WebMedia literacy“ karavana, koji je svoje putovanje započeo u Crnoj Gori te su putem do Novog Sada u više gradova organizirale diskusije, posjete medijima, organizacijama civilnog društva i ulične akcije s ciljem podizanja svijesti i informiranja javnosti o važnosti medijske pismenosti. 

Konferencija je realizirana u okviru Erasmus+ programa Europske Unije u kojem uz Gong sudjeluju organizacije civilnog društva, Juventas iz Crne Gore, Zašto Ne iz BiH, Novosadska novinarska škola iz Srbije.

"Web Media Literacy" konferencija okupila medijske stručnjakinje iz regije 2
"Web Media Literacy" konferencija okupila medijske stručnjakinje iz regije 3
"Web Media Literacy" konferencija okupila medijske stručnjakinje iz regije 4
"Web Media Literacy" konferencija okupila medijske stručnjakinje iz regije 5
"Web Media Literacy" konferencija okupila medijske stručnjakinje iz regije 6
chevron-right