Državne nekretnine ne smiju biti plijen za vladajuće i njihove prijatelje

11. listopada 2022.
Državne nekretnine ne smiju biti plijen za vladajuće i njihove prijatelje 1
Foto: F. Muhammad/PIXABAY

Gong je u suradnji sa zviždačicom i pravnicom Majom Đerek izradio analizu "(Ne)upravljanje državnim nekretninama - netransparentnost, potencijal i preporuke", koju će predstaviti u srijedu, 19. listopada, u 10 sati u Hrvatskom novinarskom društvu.

Unatoč brojnim upozorenjima Državne revizije i neusklađenosti s mjerama iz Strategije upravljanja državnom imovinom 2019.-2025., Središnji registar državne imovine uspostavljen 2018. do sada nije doživio značajna poboljšanja. Otkrićem sustavne prakse davanja u zakup vrijednih državnih nekretnina pojedincima i tvrtkama bliskima vladajućim političkim elitama po vrlo povoljnim uvjetima od kojih su mnogi te nekretnine (nezakonito) davali u podnajam po puno većoj cijeni, dodatno je potvrdilo potrebu za kvalitetnijim uređenjem registra.

Osim s aspekta borbe protiv korupcije, ovo pitanje je važno i sa strane dobrog upravljanja budući da državna imovina, a posebice nekretnine, predstavljaju značajni javni resurs prvenstveno u smislu potencijalnog proračunskog prihoda. Osim toga, ukazuju na važna društvena i gospodarska pitanja, od potpore novoosnovanim poduzećima do pružanja adekvatnih uvjeta stanovanja socijalno ugroženim skupinama. Nadalje, ovakva praksa negativno utječe na poslovnu zajednicu, stvarajući nejednakost među poduzetnicima u pogledu pristupa ovoj vrsti vitalne javne infrastrukture. 

Potpuno funkcionalan Središnji registar državne imovine predstavlja jedan od ključnih preduvjeta da se ovom pitanju pristupi na sustavan način, stoga su Gong i Maja Đerek izradili analizu i preporuke za kvalitetnije upravljanje državnim nekretninama

O nužnosti boljeg upravljanja državnim nekretninama govorit će i predstavnici državnih i nevladinih organizacija poslodavaca i obrtnika. 

Govornici:

  • Oriana Ivković Novokmet, Gong
  • Maja Đerek, Udruga za razvoj transparentnosti i zaštitu zviždača Razvoj
  • Bruno Samardžić, Glas poduzetnika
  • Damir Marković, Udruženje obrtnika Grada Zagreba

Analiza je izrađena u okviru projekta Center for International and Private Enterprise - CIPE.

Državne nekretnine ne smiju biti plijen za vladajuće i njihove prijatelje 2
chevron-right