HDZ-ova borba protiv korupcije: Gušenje Antikorupcijskog vijeća

07. listopada 2022.
HDZ-ova borba protiv korupcije: Gušenje Antikorupcijskog vijeća 1
Foto EPA/FILIP SINGER

Jučer je na Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav utvrđeno da su javna saslušanja u Nacionalnom vijeću za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije nezakonita i protivna odluci o osnivanju tog radnog tijela. Odbor je taj zaključak donio pozivanjem na članak 52. a Poslovnika Hrvatskog sabora, prema kojem, radi pribavljanja stručnih mišljenja ili šire rasprave o prijedlogu akta, pojedinih rješenja iz prijedloga ili važećeg akta ili radi razjašnjenja nekog pitanja od javnog interesa, matično radno tijelo, na temelju odluke većine članova, može organizirati javno saslušanje. 

Prema Poslovniku, Antikorupcijsko vijeće nije matično radno tijelo, već spada u druga radna tijela koja se osnivaju radi razmatranja drugih pitanja. Ipak, prema Poslovniku Vijeća, u radu sjednice mogu sudjelovati bez prava odlučivanja predstavnici državnih tijela, udruga, institucija te javni, stručni, znanstveni i drugi djelatnici, koji se na sjednicu pozivaju radi iznošenja mišljenja o određenom pitanju ili podnošenja izvješća. Saslušanja u Vijeću redovito su se provodila u ovom sazivu Hrvatskog sabora, jednako kao i u prijašnjem te nisu dosad bila osporavana na Odboru. Jedno takvo bilo je sazvano oko afere Borg. 

Antikorupcijsko vijeće jedino je radno tijelo Sabora u kojem većinu čini oporba, i indikativno je da se javna saslušanja pokušavaju zabraniti tek kad se premijer Andrej Plenković poziva da pred parlamentom da odgovore oko jedne od najvećih koruptivnih afera u povijesti države. Pozivanje na protuzakonitost je pogrešno iz razloga što Poslovnik nije zakon, već podzakonski akt, stoga ni nema govora o protuzakonitosti rada tog radnog tijela. 

U zemlji premreženoj korupcijom, opstruiranje rada antikorupcijskog radnog tijela smatramo udarom na parlamentarnu demokraciju i dobro pokazuje kako u stvarnosti izgleda Vladina borba protiv korupcije. Opstrukcija i zataškavanje Vladine i HDZ-ove odgovornosti u aferi Ina, trenutna je antikorupcijska strategija vladajućih.

HDZ-ova borba protiv korupcije: Gušenje Antikorupcijskog vijeća 2
chevron-right