Gongov 25. rođendan: Četvrtina stoljeća čuvanja liberalne demokracije

16. rujna 2022.
Izvor: Luka Pešun za Gong

Iako su se fokus i aktivnosti organizacije mijenjale kroz godine, u njihovoj je srži uvijek bila borba za očuvanje i razvoj liberalne demokracije. 

Četvrt stoljeća postojanja Gonga je obilježena zagovaranjem i borbom za većom transparentnošću, participacijom građanki, institucionalnom odgovornošću te prostorom demokratskog odlučivanja, poručeno je sa skupa na kojem su o prošlosti i budućnosti Gonga govorili oni koji su obilježili rad ove nevladine organizacije u 25 godina djelovanja.

Na Međunarodni dan demokracije, 15. rujna, Gong je povodom svog rođendana organizirao panel rasprave s osobama koje su obilježile rad organizacije i osoba s kojima smo rado surađivale posljednjih 25 godina u prostoru Uranije. Na panelima su govorile Suzana Jašić, Berto Šalaj, Sandra Pernar, Dragan Zelić, Sara Lalić, Dario Čepo, Enes Ćerimagić, Igor Vidačak, Oriana Ivković Novokmet i Dražen Hoffmann

Gong se u proteklih 25 godina mijenjao, ali nikad nije odstupio odpromicanja liberalne demokracije u Hrvatskoj, ali i u Europskoj uniji. 

Ističući osnivanje Gonga 1997. godine kao inicijative „Građani organizirano nadgledaju glasanje“, govornice su se prisjetile okolnosti tog doba.

''Bio je HDZ s jedne strane, a s druge strane – svi ostali. Sve opozicijske stranke su međusobno surađivale kao i organizacije civilnog društva i sindikati. Bili su blokovi, a vladao je diskurs da su sve organizacije civilnog društva 'soroševi plaćenici', 'crveni, žuti i zeleni vragovi'", kazala je prva čelnica Gonga i sadašnja gradonačelnica Pazina Suzana Jašić.

Tijekom prošlih 25 godina, Gong je širio svoje ključne aktivnosti na teme antikorupcije, građanske participacije, odgoja i obrazovanja, neovisnog i kvalitetnog novinarstva te razvoja demokratske političke kulture i demokratskih institucija.

“Iako je Gong inicijalno utemeljen s ciljem promatranja izbora, kasnije se organizacija počela baviti izbornim zakonodavstvom, referendumom i drugim institucijama koje su važne za suvremenu demokraciju”, istaknuo je Berto Šalaj, predsjednik Vijeća Gonga i profesor s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu. 

Istaknuo je da, premda su se Gongove aktivnosti mijenjale kroz godine, one su oduvijek bile posvećene posvećen borbi za očuvanje i razvoj liberalne demokracije, pred organizacijom i dalje predstoji borba za bolje, pravednije, ravnopravnije i demokratičnije društvo, kao i borbu protiv korupcije te za jaču participaciju građana u političkim procesima. 

Govornice su također gledale naprijed, prema budućnosti organizacije.

“Pred nama je puno posla u popravljanju demokracije, pri čemu su izborne jedinice vrlo važna tema s obzirom na izbore koji nas čekaju u naredne dvije godine. Ne poprave li se, dočekat ćemo i nove parlamentarne izbore kao neustavne”, kazala je izvršna direktorica Oriana Ivković Novokmet i naglasila nastavak borbe protiv korupcije, koja je i dalje jedan od vodećih problema ove države.

"Nastavljamo se baviti borbom protiv korupcije, inzistirati na otvorenijem radu Ustavnog suda, transparentnijem pravosuđu, i uklanjanju barikada na Markovom trgu", najavila je.

Unatoč tome, govornice su bile svjesne važnosti uključivanja građanki u zagovaračke aktivnosti i zajedničku borbu za bolju demokraciju. 

"Bez obzira na sve naše strateške ciljeve, čini mi se, ako ne radimo više na građanskoj participaciji, da će sva naša rješenja i preporuke ostati vidljivi samo malom krugu ljudi koji nas prate i zainteresiranoj stručnoj javnosti", kazala je Ivković Novokmet, a s njom su se svi složili, pogotovo Lalić iz CMS-a i Ćerimagić iz Zelena akcije koji veliki potencijal vide i u izgradnji koalicija unutar civilnog sektora.

chevron-right