Pratite UŽIVO predstavljanje rezultata istraživanja o COVID-19 teorijama zavjera u Hrvatskoj

12. rujna 2022.
Pratite UŽIVO predstavljanje rezultata istraživanja o COVID-19 teorijama zavjera u Hrvatskoj 1
Kurs za Gong

Kakva obilježja imaju građani koje vjeruju u COVID-19 teorije zavjere, kakvo mišljenje građanstvo ima o mjerama za zaštitu od koronavirusa koje donose tijela javne vlasti, koga u najvećoj mjeri građanke "krive" za širenje lažnih vijesti o virusu - doznajte na predstavljanju rezultata istraživanja “Teorije zavjere o COVID-19 i protestno ponašanje” u utorak, 13. rujna, od 10 sati u Hrvatskom novinarskom domu (Perkovčeva 2, Zagreb).  

Istraživanje je provedeno od 29. travnja do 17. svibnja 2022. na nacionalnom reprezentativnom  uzorku od 1.401 odraslih sudionika i sudionica u dobi od 18 do 64 godine. U uzorku je bilo 33.8% necijepljenih osoba, te 71% cijepljenih s barem jednom dozom, što odgovara aktualnim podacima o procijepljenosti odraslog stanovništva u Republici Hrvatskoj.

Pratite prijenos uživo:

Anketa je provedena u okviru multidisciplinarnog projekta “Pro-fact: Razotkrivanje COVID-19 dezinformacijskih narativa u Hrvatskoj istraživanjem, provjerom točnosti činjenica i edukacijom”.

Projekt istraživanjem, podizanjem svijesti i jačanjem kapaciteta sveobuhvatno pristupa društvenom,političkom i zdravstvenom problemu širenja COVID-19 dezinformacijskih kampanja. Nositelj projekta je Gong, koji je i organizator ovog javnog događanja, a partnerice su Fakultet političkih znanosti u Zagrebu, Sveučilište u Dubrovniku, Faktograf, Fakultet elektrotehnike i računarstva, a suradnice su Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinarki Hrvatske (SNH).

Uoči ankete, prethodno su u okviru projekta provedena istraživanja o mapiranju dezinformacijskih aktera, širenju dezinformacijskih narativa kroz vrijeme te sadržaju dezinformacijskih grupa i stranica na Facebooku.

Rezultate će predstaviti:

  • Nebojša Blanuša, koordinator istraživačkog dijela Pro-fact projekta, profesor s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu
  • Mirjana Tonković, suradnice u istraživačkom timu Pro-facta, profesorica s Filozofskog fakulteta u Zagrebu
  • Andrea Vranić, suradnice u istraživačkom timu Pro-facta, profesorica s Filozofskog fakulteta u Zagrebu

Uvodničarka: Svjetlana Knežević, koordinatorica projekta Pro-fact, Gong

Javni događaj će biti streaman na našim kanalima i stranicama.

Pratite UŽIVO predstavljanje rezultata istraživanja o COVID-19 teorijama zavjera u Hrvatskoj 2
chevron-right