Nemojte imenovati članove EGSO-a iz civilnog društva

04. lipnja 2020.

Inicijativa za snažno civilno društvo, Platforma za međunarodnu građansku solidarnost CROSOL  i SOLIDARNA – Zaklada za ljudska prava i solidarnost obratili su se premijeru Plenkoviću povodom današnje sjednice Vlade da ne imenuje članice i članove Europskog gospodarskog i socijalnog odbora iz reda organizacija civilnog društva.

Upozoravaju da provedena procedura izbora ozbiljno šteti ugledu Republike Hrvatske, posebice u vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije kada je velika pažnja usmjerena na Hrvatsku.

Branka Juran iz CROSOL-a je navela da je Ured za udruge pokrenuo proceduru izbora članica i članova u EGSO iz redova organizacija civilnoga društva bez mogućnosti rasprave i predstavljanja kandidata, što je onda napravila njihova organizacija putem online platforme Zoom. Od ukupno osam kandidata predstavilo se njih petoro dok su se drugi ispričali. Smatra da je ovakvo predstavljanje trebao organizirati Vladin Ured za udruge.

Blaženka Sečkar iz Gonga je upozorila da je civilno društvo u Hrvatskoj već duže vremena izloženo srozavanju demokratskih standarda i sužavanju prostora za djelovanje. Upozorava da su organizacije koje koriste institucionalne mehanizme sustavno ignorirane od strane Vlade Andreja Plenkovića. Naime, na ugrožavanje demokratske procedure koja bi očuvala autonomiju civilnoga društva u ovim imenovanjima upozoravalo se preko pola godine i predlagalo rješenja, no bez odgovora.

Upozorava da je ovaj izbor članica i članova u EGSO iz redova organizacija civilnog društva dodatno kompromitiran i činjenicom da je pokrenut i upravni spor protiv Vlade RH povodom imenovanja predstavnice državne zaklade u kvotu rezerviranu za organizacije civilnoga društva. Tim je imenovanjem u Savjetu za razvoj civilnog društva narušen propisani omjer između predstavnika javnog i civilnog sektora, te dodatno oslabljena pozicija članova civilnog društva.

Navela je i da je Gong podnio predstavku Povjereniku za informiranje tražeći inspekcijski nadzor nad radom Vladinog Ureda za udruge i Savjeta za razvoj civilnog društva temeljem isključivanja prava javnosti, te novinarki i novinara na sjednicama Savjeta.

Marina Škrabalo, upraviteljica zaklade SOLIDARNA i trenutna članica EGSO-a navodi da su izbori u prethodnom mandatu provedeni prema unaprijed dogovorenoj proceduri na sjednicama Savjeta koja je štitila autonomiju civilnog društva. Smatra da se Republika Hrvatska više neće moći pohvaliti dobrom praksom demokratskog izbora članova EGSO-a po kojoj je dosad bila prepoznata i cijenjena.

Ukoliko Vlada RH ne ponovi postupak izbora za članove EGSO-a iz ove skupine u skladu s uspostavljenim demokratskim standardima, cijela hrvatska delegacija u EGSO-u bit će reputacijski kompromitirana na razini Vijeća EU, a uslijed očekivane reakcije europskog civilnog društva, kao i samog EGSO-a gdje već postoji praksa isključenja onih članova za koje je utvrđeno da su imenovani od strane vlasti te da ne zastupaju autonomni glas civilnog društva.

Vesna Teršelič iz Documente – Centra za suočavanje s prošlošću je upozorila da Hrvatska pod vladom Andreja Plenkovića ne ide prema demokratizaciji nego povlači autoritarne poteze što je posebno loš primjer tijekom predsjedanja Vijeća Europske Unije kada se cijela Europa njiše između demokracije, te isključivosti, prikrivenog fašizma i ksenofobije.

Otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću pronađite OVDJE.

Gong je korisnik operativne potpore - strukturne podrške europskim think-do-thanks u cjelini “Demokratska i građanska participacija” u sklopu programa Europa za građane.

Nemojte imenovati članove EGSO-a iz civilnog društva 1

chevron-right