HND i SNH Predstavili model financiranja lokalnih medija na temelju istraživanja Gonga

01. rujna 2022.
HND i SNH Predstavili model financiranja lokalnih medija na temelju istraživanja Gonga 1

Gradonačelnica Pazina Suzana Jašić, kao i gradonačelnici Zagreba i Splita, Tomislav Tomašević i Ivica Puljak izjavili su kako su spremni natječaje za financiranje lokalnih medija ubuduće raspisivati po modelu i preporukama koje predlaže Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske, a koji su nastali na temelju istraživanja koje je Gong proveo u suradnji s ove dvije organizacije.  

Na predstavljanju modela financiranja lokalnih medija HND-a i SNH-e bili su i državni tajnik Ministarstva kulture i medija Krešimir Partl, kao i predsjednik Vijeća za elektroničke medije Josip Popovac, koji su također pozdravili inicijativu HND-a i SNH-e.

Javno bi financiranje medijskog sadržaja trebalo biti transparentno, što znači da su potrebni javni pozivi pod jasnim uvjetima, s jasnim kriterijima i neovisnim stručnjacima koji će ih ocjenjivati. Međutim, podatci koje je Gong prikupio u suradnji s HND-om i SNH, o proračunskom financiranju medija tijekom 2020. i 2021. godine, pokazuju da je najčešće suprotno.

Analiza podataka prikupljenih istraživanjem pokazala je kako se medijima novac dijeli bez javnog poziva u više od 80 posto slučajeva, konačnu odluku o tome kojim medijima i koliko donosi čelnik lokalne ili regionalne jedinice, a svaka granica između novinarskog rada i takozvanog 'native' oglašavanja izbrisana je.

Dokazuju to ugovori sklopljeni s marketinškim agencijama koje, međutim, ne prodaju oglase nego medijski sadržaj, kao i ugovori o poslovnoj suradnji lokalnih čelnika i nakladnika medija u kojima se zahtjeva da plaćeni sadržaj bude objavljen u informativnom djelu medija. Istovremeno, označavanje takvog sadržaja kao plaćenog izrijekom je propisano samo u ugovorima koje je s medijima sklapala Primorsko-goranska županija.

Sve navedeno jasan je pokazatelj problema koje stvara trenutačni način proračunskog financiranja medija, a pri čemu najveću štetu trpe građani i građanke iz čijih se doprinosa plaća PR čelnika na vlasti. Jednako je štetan i za medije, kao na koncu i za samu lokalnu i regionalnu vlast jer, kako se u praksi pokazalo, pogoduju međusobnom reketarenju – kako nakladnika prema lokalnim vlastima, tako i obratno, ukidanja financiranja medija koji odbijaju upliv na svoju uređivačku politiku.

Podatke o financiranju medija iz proračuna lokalnih i regionalnih jedinica pregledavati možete ovdje.

HND i SNH Predstavili model financiranja lokalnih medija na temelju istraživanja Gonga 2
HND i SNH Predstavili model financiranja lokalnih medija na temelju istraživanja Gonga 3
HND i SNH Predstavili model financiranja lokalnih medija na temelju istraživanja Gonga 4
HND i SNH Predstavili model financiranja lokalnih medija na temelju istraživanja Gonga 5
HND i SNH Predstavili model financiranja lokalnih medija na temelju istraživanja Gonga 6
HND i SNH Predstavili model financiranja lokalnih medija na temelju istraživanja Gonga 7
chevron-right