Akademija za otvorene podatke i monitoring društvenih mreža: Gong razmijenio iskustva praćenja izbora s drugim organizacijama

08. kolovoza 2022.
Akademija za otvorene podatke i monitoring društvenih mreža: Gong razmijenio iskustva praćenja izbora s drugim organizacijama 1

Premda se trebala održati u Ukrajini, četverodnevna Akademija otvorenih podataka ukrajinske organizacije civilnog društva Opora i američkog Nacionalnog demokratskog instituta (NDI) održana je umjesto toga u Varšavi pod punim nazivom „Otvoreni podaci o izborima i dezinformacije“. Gong je sudjelovao kao jedna od deset organizacija koje redovno prate izborne procese.

Polaznici akademije iz Moldavije, Rumunjske, Bjelorusije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Tunisa, Gruzije, Armenije i Poljske imali su priliku razmijeniti iskustva o tome kakvi se izborni podaci objavljuju u njihovim zemljama, te doznati kako u Opori analiziraju rezultate izbora u cilju otkrivanja mogućih manipulacija izbornim rezultatima. Razmijenili smo iskustva i o alatima koje koristimo kako bi od podatka objavljenih u PDF ili tekstualnim formatima stvorili baze podataka gdje ih je onda lakše uspoređivati i pretraživati.

Posljednja dva dana bavili smo se metodama praćenja dezinformacija na vodećim društvenim mrežama. Za svoje analize, poput one o širenju ruskog narativa vezanog za događanja u Buči, predgrađu Kijeva, Opora, kao i većina ostalih organizacija koje su na radionicama sudjelovale, koriste CrowdTangle. Kako je najavljeno skoro gašenje ovoga alata za monitoring sadržaja društvenih mreža, raspravljalo se o tome kako ih nadomjestiti. Tehnička ekipa Opore već je ranije počela razvijati online alat koji bi omogućio praćenje sadržaja Telegrama, komunikacijskog alata koji se sve više koristi kako u Ukrajini, tako i u zemljama u okruženju, a upoznati smo i s alatima koji, iako ne besplatno, omogućuju preuzimanje komentara s javnih profila i stranica na Facebooku.

Posljednji dan razgovaralo se o tome kako prikupljene podatke o izborima i dezinformacijama, te analize koje su na temelju tih podataka napravljene, koristiti za zagovaranje bolje regulacije kako izbornih procesa, tako i regulacije društvenih mreža i velikih tehnoloških kompanija. Gong je ovdje istaknuo kako već desetljećima zagovaramo izmjenu izbornih jedinica u Hrvatskoj kako bi svaki glas vrijedio jednako, a kolegice smo upoznali i s istraživanjem Mate Brautovića sa Sveučilišta u Dubrovniku o širenju dezinformacija, objavljenog u sklopu projekta Pro-fact.

chevron-right