Na polovici mandata X. saziva 35 saborskih zastupnica je promijenilo klub

28. srpnja 2022.
Na polovici mandata X. saziva 35 saborskih zastupnica je promijenilo klub 1
Foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Na polovici mandata X. saziva, kroz Sabor je ukupno prošlo 165 zastupnika, mandat je završilo njih deset, a pet zastupnika svoje je mandate stavilo u mirovanje. Ukupno 35 zastupnika promijenilo je klub tijekom mandata.

Među njima uvjerljivo prednjači Miroslav Škoro koji ih je do sada promijenio već tri – svake godine novi. Krenuo je s Klubom zastupnika stranke Domovinski pokret Miroslava Škore na čijoj je listi ušao u Sabor u srpnju 2020. godine. Već krajem 2021. prebacio se u Klub Hrvatskih suverenista, a ove je godine završio u Klubu Za pravednu Hrvatsku. Niti jedan drugi zastupnik ili zastupnica nisu promijenili više od dva kluba, iako su neki dio mandata proveli kao nezavisni, odnosno zastupnice bez kluba kojem bi pripadali.

Najviše zastupnica i zastupnika izgubio je do sada u X. sazivu Klub SDP-a, jer njih čak 18 odlučilo je napustiti klub u listopadu 2021. godine i osnovati novi - koji je odmah, zbog brojnosti svojega članstva, postao najjačim oporbenim klubom u Saboru. Na drugom mjestu po broju izgubljenih mjesta u Saboru je klub Domovinskog pokreta, koji je do polovice mandata ostao bez tri zastupnice i dva zastupnika, te Zeleno-lijevi blok kojeg je napustila Katarina Peović.

Osim Kluba Socijaldemokrata koji su osnovali SDP-ovi otpadnici, novi klub osnovao je i Damir Bajs koji se u Sabor vratio nakon što je izgubio na izborima za novi mandat Bjelovarsko-bilogorskog župana. Premda je u Sabor ušao na listi s SDP-om, HSS-om, HSU-om, IDS-om i GLAS-om, Bajs se pridružio Klubu zastupnika Fokusa Daria Zurovca i zastupnika manjina Veljka Kajtazija. Novi klub, Za pravednu Hrvatsku, osnovalo je i troje bivših članova Domovinskog pokreta, i tako je u X. sazivu koji je krenuo s 13, trenutno aktivno 16 klubova. Njih osam ima samo tri članice_a, a što je minimum potreban za osnivanje saborskog kluba.   

Na polovini mandata X. saziva Sabora s Parlametra, alata koji prati rad zastupnica i zastupnika, povukle smo podatke o mandatima zastupnica i zastupnika, i usporedile ih s aktivnostima zastupnica na sjednicama koristeći statistike sa službene saborske stranice

Na polovici mandata X. saziva 35 saborskih zastupnica je promijenilo klub 2

Usprkos svim ovim previranjima i rokadama, broj glasova vladajuće većine ostao je na postojanih 76 do 77 ruku potrebnih za natpolovičnu većinu. Na ljeto 2021. vladajućoj većini pridružio se, naime, i Silvano Hrelja koji je iz kluba HSS-a prešao u klub HNS-a i nezavisnih zastupnika.  

Istovremeno, među zastupnicama_ima Kluba HDZ-a najviše je onih koji su najmanje aktivni. Obzirom da se radi o klubu s najvećim brojem članova ovakav podatak ne treba čuditi, no ovdje se radi o par zastupnika koji su cijelom klubu pokvarili prosjek. Među njima su sada već bivši HDZ-ovi zastupnici Vinko Zulim koji u 531 dan saborskog mandata, na osam sjednica, nije govorio ništa niti na jednoj, i Darko Puljašić koji je u Saboru ipak ostao samo 183 dana i šutio na prve četiri sjednice.

Slijede zastupnici s još aktivnim mandatom, SDP-ov Stjepan Kovač i HDZ-ov Goran Dodik, koji su u posljednje dvije godine na sjednicama progovorili ravno tri puta svaki, baš kao i bivši SDP-ovac Vinko Grgić koji je u dvije godine sva tri svoja nastupa imao još kao član SDP-a, na prvoj, konstituirajućoj sjednici u srpnju 2020. godine. Zastupnici Kluba Socijaldemokrata, pak, sada su puno aktivniji nego što su bili u SDP-ovu klubu. Bivši SDP-ovac Željko Pavić tako je sada na petom mjestu među 10 najaktivnijih zastupnika u dosadašnjem mandatu ovog saziva Sabora. Ispred njega su na prvom mjestu Mostov Miro Bulj, potom zastupnica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš, na trećem je mjestu Mostova Marija Selak Raspudić, a na četvrtom zastupnica Kluba Centra i GLAS-a, Dalija Orešković.

Na polovici mandata X. saziva 35 saborskih zastupnica je promijenilo klub 3
chevron-right