Studijska posjeta hrvatskim institucijama i organizacijama koje se bore protiv korupcije

18. srpnja 2022.
Studijska posjeta hrvatskim institucijama i organizacijama koje se bore protiv korupcije 1

Kako funkcionira pravosuđe i institucionalni okvir borbe protiv korupcije u Hrvatskoj, kao članici Europske unije, zanimalo je delegaciju iz Armenije koja je stigla na studijsku posjetu u Zagreb, organiziranu od strane Gonga. Delegacija se sastojala od 12 predstavnica nevladinih organizacija, državnog odvjetništva, ministarstva pravosuđa i Antikorupcijskog povjerenstva Armenije.

U sklopu projekta nevladine organizacije Open Society Foundations - Armenia, u razdoblju od 13. srpnja do 15. srpnja održali smo studijski posjet s delegacijom iz Armenije s ciljem učenja o dobrim praksama u Hrvatskoj u borbi protiv korupcije. Delegacija se sastojala od 12 predstavnika nevladinih organizacija, državnog odvjetništva, ministarstva pravosuđa i Antikorupcijskog povjerenstva Armenije.

Prvog dana u Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, članice Tatijana Vučetić i Tončica Božić predstavile su rad Povjerenstva. U Hrvatskom saboru ugostila nas je zastupnica Dalija Orešković iz stranke Centar, ujedno i članica Nacionalnog vijeća za praćenje provedbu Strategije suzbijanja korupcije, a u Državnom sudbenom vijeću predsjednik Vijeća i sudac Vrhovnog suda Darko Milković.

Drugog dana smo posjetili Vrhovni sud na kojem su nam predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Damir Kontrec i bivši predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa ispričali svoje viđenje problema s korupcijom kroz prizmu sudačkog rada, nakon čega smo se susreli s jednim od najpoznatijih odvjetnika u Hrvatskoj Čedom Prodanovićem.

Posljednjeg dana u Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) zamjenici ravnateljice Nataša Đurović i Vedran Libl prikazali su rad USKOK-a. U Zelenoj akciji Bernard Ivčić izložio je napore udruge kroz najveće slučajeve i akcije koje su provodili, a zviždačica Maja Đerek opisala je svoju borbu protiv korupcije u Državnim nekretninama.

Zaključak armenske delegacije je da je stanje pravosuđa u Hrvatskoj lošije nego što su mislili te da jako slično stanju u kojem je armensko pravosuđe bilo prije deset godina, iz kojeg su, barem dijelom, uspjeli izaći.

Studijska posjeta hrvatskim institucijama i organizacijama koje se bore protiv korupcije 2
Studijska posjeta hrvatskim institucijama i organizacijama koje se bore protiv korupcije 3

Studijska posjeta hrvatskim institucijama i organizacijama koje se bore protiv korupcije 4

Studijska posjeta hrvatskim institucijama i organizacijama koje se bore protiv korupcije 5
Studijska posjeta hrvatskim institucijama i organizacijama koje se bore protiv korupcije 6
Studijska posjeta hrvatskim institucijama i organizacijama koje se bore protiv korupcije 7
Studijska posjeta hrvatskim institucijama i organizacijama koje se bore protiv korupcije 8
Studijska posjeta hrvatskim institucijama i organizacijama koje se bore protiv korupcije 9
chevron-right