Prijavi se na Gongovu radionicu o SLAPP tužbama!

15. srpnja 2022.
Prijavi se na Gongovu radionicu o SLAPP tužbama! 1
Izvor: UNSPLASH

Novi paneuropski konzorcij Pioneering Anti-SLAPP Training for Freedom of Expression (PATFox) razvija prvi europski anti-SLAPP kurikulum uz obuku pravnih stručnjaka u 11 država članica Europske unije, a projektni partner za Hrvatsku je Gong. Prijave za radionice o SLAPP tužbama su otvorene za sve zainteresirane odvjetnice, suce i druge pravosudne dužnosnike do 20. srpnja!

Gong će održati dvije radionice o SLAPP tužbama koje će voditi odvjetnica i potpredsjednica Vijeća Gonga Vanja Jurić, specijalizirana za medijsko pravo i slobodu izražavanja te članica stručne skupine Europske komisije za SLAPP-tužbe, a prva će se održati u prosincu 2022. godine. Pozivamo sve odvjetnice, suce i druge pravosudne dužnosnike koji imaju iskustva sa SLAPP tužbama, kao i one koji bi se potencijalno mogli naći u takvim tužbama te sve koji su zainteresirani za problematiku, da se prijave do 20. srpnja na gong@gong.hr

SLAPP tužbe (strategic lawsuits against public participation - strateške tužbe protiv javne participacije) sve su veći problem diljem Europe, a Hrvatska je s više od 900 aktualnih tužbi predvodnica trenda. Takve tužbe prepoznate su kao široko korišteno sredstvo ušutkavanja kritičkih glasova u javnom prostoru, a pokreću ih moćni akteri (npr. privatne tužbe dužnosnika i sudaca i slično) kako bi se zastrašilo i ušutkalo one koji govore u javnom interesu. Tipične tuženice su čuvarice demokracije: novinarke, aktivistkinje, neformalna udruženja, akademici, sindikati, medijske organizacije i organizacije civilnog društva.

Europska komisija je 27. travnja predstavila je dugo očekivani zakonodavni paket usmjeren na zaštitu novinarki i borkinja za ljudskih prava od SLAPP-ova. Taj paket ima dvije glavne komponente: nacrt Direktive koja će, kada prođe kroz zakonodavni proces EU-a, imati obvezujuću snagu, i Preporuku, koja je nema. Predložena direktiva trebala bi osigurati sudovima i žrtvama SLAPP tužbi odgovarajuće alate za borbu protiv takvih tužbi. Odredbe direktive primjenjivat će se u građanskim predmetima koje imaju prekogranične implikacije. Prema prijedlogu direktive, sudovi će moći donositi odluke u ranoj fazi u slučajevima očito neutemeljenih tužbi. U takvim slučajevima, podnositelj tužbe morat će dokazivati da tužba nije neutemeljena, a ne tužena osoba ili organizacija.

PATFox se nadovezuje na poziv za edukaciju pravnih stručnjaka, pravosudnih dužnosnika i osoba u riziku od SLAPP-ova koji je uključen u nacrt preporuke Europske komisije. Malteški pravni stručnjak, profesor Justin Borg-Barthet sa Sveučilišta u Aberdeenu, nadaleko poznat kao jedan od vodećih europskih stručnjaka za SLAPP-ove, koordinirat će pružanje osnovnih materijala za educiranje s pravnim stručnjacima koji će održati treninge u svakoj partnerskoj zemlji. Treninzi će se temeljiti na međunarodnim načelima ljudskih prava, pravu EU i domaćoj sudskoj praksi. Dodatni povezani moduli o zaštiti osobnih podataka (cyber sigurnost), financijskoj forenzici i zviždačima uz SLAPP treninge također će biti dostupni pravnim stručnjacima.

Prijavi se na Gongovu radionicu o SLAPP tužbama! 2
Prijavi se na Gongovu radionicu o SLAPP tužbama! 3
chevron-right