Gong predstavio istraživanje o kvaliteti hrvatske podrške civilnom društvu kroz Europski socijalni fond

15. srpnja 2022.
Gong predstavio istraživanje o kvaliteti hrvatske podrške civilnom društvu kroz Europski socijalni fond 1

Na prvom u nizu diskusijskih događaja na temu sužavanja prostora za djelovanje civilnog društva, održanom 15. srpnja, otvorila se rasprava o mogućnosti zajedničkog zagovaračkog djelovanja organizacija civilnog društva, povodom predstavljanja nalaza i zaključka publikacije Propuštene prilike i neispunjena obećanja: „hrvatski model“ podrške civilnom društvu kroz Europski socijalni fond. Publikaciju je pripremio i predstavio Nikola Buković, Gongov viši koordinator za namicanje sredstava i suradnik za razvoj programa. 

U kratkom izlaganju dobili smo kritički osvrt na nalaze i ključne preporuke nedavno provedene neovisne vanjske evaluacije ulaganja Republike Hrvatske u području „Dobrog upravljanja“ kroz Europski socijalni fond u razdoblju 2014. – 2020., a posebice u dijelu koji se odnosi na financiranje organizacija civilnog društva.

“Iako ključni, ovi zahtjevi čak i uvjetima njihova puna ispunjenja neće riješiti osnovni sadržajni problem, a to je da zbog strukture novog Operativnog programa natječaja usmjerenih, primjerice, suzbijanju korupcije, uvođenju građanskog odgoja i obrazovanja, razvoju participativnih proračuna te uspostavi društveno-kulturnih centara više jednostavno neće biti. Tu su opet na potezu vladajući koji bi se nastavno na nalaze vanjske evaluacije trebali očitovati planiraju li trošak „propuštene prilike“ prethodnih 5-7 godina kompenzirati značajnijim izdvajanjima iz proračunskih i lutrijskih sredstava za takav tip potpora. Ključno je da odgovor na ovo pitanje bude iskren, premda bio i negativan jer će onda civilno društvo, a konačnici i građani (odnosno birači) znati što je službena politika Vlade te sukladno tome moći planirati i postupati.”, zaključio je Buković.

Događaj je organiziran u sklopu projekta kojeg podržava zaklada Civitates na temu sužavanja prostora za djelovanje civilnoga društva, koji provode: Centar za mirovne studije, Clubture, Gong, Institut za političku ekologiju, Kuća ljudskih prava, Mreža mladih Hrvatske, RODA, Savez udruga za autizam Hrvatske i Zelena akcija.

Gong predstavio istraživanje o kvaliteti hrvatske podrške civilnom društvu kroz Europski socijalni fond 2
Gong predstavio istraživanje o kvaliteti hrvatske podrške civilnom društvu kroz Europski socijalni fond 3
chevron-right