Volonterski kamp u Petrinji: Kako pomažemo u doba krize

08. srpnja 2022.
Volonterski kamp u Petrinji: Kako pomažemo u doba krize 1

U Petrinji je 14 organizacija civilnog društva sudjelovalo na Volonterskom kampu od 4. srpnja do 6. srpnja, kako bi podijelile iskustva i prakse svojeg djelovanja u kriznim situacijama.

Posebni je naglasak stavljen na upravljanje za vrijeme kriza, prije svega potresa, kakvi su pogodili Sisačko-moslavačku županiju, Karlovačku i Zagrebačku županiju krajem 2020. godine, kada su organizacije civilnog društva, koje su se aktivno uključile u pomaganju i volontiranju, osjetile potrebu za specifičnim znanjima kako pravilno postupati i angažirati se na siguran način za volontere i širu zajednicu.

Kroz tri dana kampa, sudionice su imale prilike čuti predstavljanje rada Koordinacije humanitaraca za SMŽ, iskustva pomoći životinjama u kriznim situacijama i nakon potresa koje je predstavio Luka Oman iz Prijatelja životinja, adresiranje specifičnih potreba oboljelih od dijabetesa i celijakije koje su predstavile članice Zagrebačkog dijabetičkog društva i udruge CeliVita - Život s celijakijom Maja Vidović i Ana Špoljarić. Dkolektiv je izložio kako organizacije civilnog društva volontiranjem pomažu svojoj zajednici u krizi, a profesorica Iskra Alexandra Nola s Medicinskog fakulteta u Zagrebu naučila je prisutne tajnama kriznog komuniciranja i komuniciranja u krizama.

PGP Sisak upoznao je prisutne s informacijama o potrebama lokalnog stanovništva za besplatnom pravnom pomoći, dok su o digitalnim alatima za upravljanje krizama govorili Vojkan Gavrilović iz firme GDi i Tomislav Vračić iz Microsofta.

Također, na prezentaciji se pridružio i predstavnik Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo Tomislav Kadić. Dražen Starović iz Novske nam je predstavio ulogu HGSS-a u kriznim situacijama, dok su Marina Škrabalo i Karla Pudar predstavile rad Zaklade Solidarna - Zaklade za ljudska prava i solidarnost za terenu i Fond 5.5 osnovan nakon zagrebačkog potresa čiji se rad nastavio i na području SMŽ nakon potresa 28. i 29.12.2020.

Završno, održan je sastanak s predstavnicima civilne zaštite, Draženom Naglićem iz Stožera civilne zaštite Grada Gline i predstavnikom Javne vatrogasne postrojbe Grada Petrinje, Petrom Prpićem.

Kamp se održao u sklopu projekta VolonterIKS 2021, kojeg Gong provodi u partnerstvu s Udrugom IKS iz Petrinje i Inkluzivnom kućom Zvono iz Belišća u okviru EU poziva "Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice". Aktivnosti projekta su usmjerene na razvijanje kapaciteta organizacija civilnog društva za sigurno volontiranje u vremenima kriza i razvoj lokalne zajednice koji je komplementaran snagama civilne zaštite i lokalnim vlastima, stvarajući tako sinergijski učinak na području Sisačko-moslavačke županije (SMŽ). Tijekom projekta razvit će se preporuke i protokoli za sigurno volontiranje te prijedloge inovativnih alata za korištenje u budućim kriznim situacijama kako bismo i u tome segmentu naglasile doprinos aktivnog građanstva i civilnog društva.

Volonterski kamp u Petrinji: Kako pomažemo u doba krize 2
Volonterski kamp u Petrinji: Kako pomažemo u doba krize 3
Volonterski kamp u Petrinji: Kako pomažemo u doba krize 4
Volonterski kamp u Petrinji: Kako pomažemo u doba krize 5
Volonterski kamp u Petrinji: Kako pomažemo u doba krize 6
Volonterski kamp u Petrinji: Kako pomažemo u doba krize 7
Volonterski kamp u Petrinji: Kako pomažemo u doba krize 8
chevron-right