Gong je prvi predlagao provjeru ustavnosti: Tražimo da postupak ocjene pitanja bude javan

08. srpnja 2022.
Gong je prvi predlagao provjeru ustavnosti: Tražimo da postupak ocjene pitanja bude javan 1

Dok među parlamentarnim strankama traju pregovori oko izmjena Ustava Republike Hrvatske, koje mora potvrditi dvotrećinska većina zastupnika i zastupnica, Gong je sudjelovao u stručnoj raspravi u Hrvatskom saboru na temu kako biti definiran ustavnopravni okvir za referendum.

Među parlamentarnim strankama traju pregovori oko izmjena Ustava RH koje u Saboru mora potvrditi dvotrećinska većina zastupnika, a Klub zastupnika Mosta organizirao je u četvrtak, 7. srpnja, okrugli stol pod nazivom “Čemu referendum?” u Saboru. Cilj javnog događaja je bio potaknuti širu raspravu o najavljenim izmjenama koje će definirati ustavnopravni okvir za referendum. Rasprava u kojoj su sudjelovali ustavnopravni stručnjak Robert Podolnjak, bivši zastupnik Mosta, Oriana Ivković Novokmet, izvršna direktorica Gonga, te Mirela Bojić glavna tajnica Nezavisnih hrvatskih sindikata i Karlo Novosel ispred udruge U ime obitelji koji su pokretali referendumske inicijative, bavila se u najvećoj mjeri ovlastima Ustavnog suda u odlučivanju o ustavnosti određenih pitanja.

„U Gongu smo zabrinute zbog nekih odluka Ustavnog suda, posebice ove recentne u kojoj se prometnuo u ustavotvorca zabranivši, bez kvalitetnih argumenta, ustavotvorni referendum. Takve odluke dovode u pitanje demokratičnost političkog procesa u Hrvatskoj. Ipak, mi nismo za rušenje, nego popravljanje institucija. Provjeru ustavnosti pitanja smo prve predlagale, to i dalje podržavamo, ali važno je da taj ustavnosudski postupak ocjene pitanja bude javan, da se o tome odlučuje na plenarnoj sjednici koja se prenosi javno. U postupak odlučivanja Ustavnog suda moguće je kroz javne rasprave uključiti i stručnjake“, rekla je Oriana Ivković Novokmet.

Robert Podlolnjak, ustavnopravni stručnjak s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu istaknuo je kako bi u Ustavu trebalo precizno definirati neustavna pitanja jer trenutno široko tumačenje, pokazalo se u praksi, ostavlja preveliki prostor za proizvoljna tumačenja. Pokazalo se to u slučaju referendumskih inicijativa Matice hrvatskih sindikata, kako je istaknula Mirela Bojić. Iako je za svaku prikupljen dovoljan broj valjanih potpisa, Ustavni sud proglasio je neustavnim referendumsko pitanje o Temeljnom kolektivnom ugovoru 2012., kao i ono o outsourcingu pratećih i servisnih djelatnosti u javnim službama te i onaj o koncesiji autocesta. Maticu hrvatskih sindikata stoga najviše brine prijedlog prema kojem bi Ustavni sud ocjenjivao ustavnost pitanja prije prikupljanja potpisa podrške referendumskoj inicijativi, jer u tom slučaju javnost ne bi imala priliku podržati niti jednu od tri navedene inicijative koje su ovako, i bez raspisivanja referenduma, ipak postigle svoj cilj.

Pored toga, složili su se svi govornici, urediti bi trebalo i kriterije za izbor sudaca Ustavnog suda kako se više ne bi događalo da ustavnim sucima budu birani kandidati s političkih funkcija.

Druga važna novela Prijedloga zakona o referendumu odnosi se na uvođenje praga podrške za prihvaćanje referendumske odluke, odnosno postotka birača koji moraju podržati referendumsku inicijativu da bi ona postala obvezujuća. Sudionici okruglog stola mahom izražavali zabrinutost kako je prag od 33 posto glasova podrške od ukupnog broja birača za izmjene ustavnih i organskih zakona, te 25 posto za ostale zakone previsok, obzirom na izlaznost na izbore koje je u Hrvatskoj najniža u zemljama EU. Radi se, međutim, o još jednom prijedlogu koji Gong zagovara već cijelo desetljeće kroz niz preporuka za uređenje referenduma.

„Predlagali smo uvođenje praga podrške i podržavamo ovakav HDZ-ov prijedlog jer ne možete uzimati jedan mali postotak kao izraz volje građana. Niska izlaznost na izbore ne može biti opravdanje. Razlog za ovu preporuku je opasnost od političke nestabilnosti, odnosno da manjina donese važnu odluku na štetu većine u slučaju usvajanja prijedloga običnom većinom nižom od neophodnog cenzusa. Drago nam je da je HDZ zapravo uvelike usvojio naše prijedloge i o smanjenju broja potrebnih potpisa, iako smo mi predlagali još niži, i o produljenje roka za njihovo prikupljanje“, zaključila je izvršna direktorica Gonga. 

Gong je prvi predlagao provjeru ustavnosti: Tražimo da postupak ocjene pitanja bude javan 2
chevron-right