Gong pozvao građane i građanke da poruče: “Plenkoviću i Jandrokoviću, otvarajte!”

07. srpnja 2022.
<strong>Gong pozvao građane i građanke da poruče: “Plenkoviću i Jandrokoviću, otvarajte!”</strong><strong></strong> 1

Gong poziva građanke i građane da se uključe u javnu akciju i  zatraže od predsjednika Vlade, Andreja Plenkovića, i predsjednika Sabora, Gordana Jandrokovića, da otvore prilaz najvišim demokratskim institucijama u Hrvatskoj. Markov trg, na kojem se nalaze zgrade i Sabora i Vlade, već je gotovo dvije godine zatvoren za javnost zbog sigurnosnih razloga. 

U suradnji sa slovenskim institutom Danes je nov dan, Gong je izradio interaktivnu kartu Gornjeg grada na kojoj se možete informirati o transparentnosti i dostupnosti rada Sabora i Vlade, ali i aktivirati se kako bi srušili barikade. 

"Pozivamo građanke i građane da izraze svoje mišljenje i pridruže se kampanji 'Otvaraj' u kojoj mogu  putem našeg digitalnog alata Parlametar inzistirati da se Markov trg otvori i pisati predsjednicima Sabora i Vlade", istaknula je Melisa Skender iz Gonga.

Barikade ispred parlamenta i Vlade najočitiji su fizički primjer zatvorenosti i netransparentnosti, ali to nisu jedine prepreke u ostvarenju prava građana da budu informirani i uključeni.

Gong traži da Vlada vrati redovne konferencije za novinarke, kao i da pravovremeno najavljuje svoje sjednice, a ne tek par sati prije njihovog početka. Imamo pravo znati što se događa na sjednicama radnih tijela Sabora, a ako nisu prenošene na YouTube kanalu, iz zaključaka koje Sabor objavljuje to je nemoguće doznati. Tražimo od Sabora da, umjesto zaključaka, radna tijela Sabora objavljuju zapisnike u kojima, među ostalim, stoji i tko je od članica i članova radnog tijela bio prisutan na sjednici. 

Prema regionalnom indeksu otvorenosti zakonodavnih institucija u šest zemalja regije, Hrvatski sabor tek je na četvrtom mjestu jer nema etički kodeks ni bilo kakva pravila o lobiranju. Zato što  lobiranje uopće nije regulirano, Hrvatska je po pitanju političkog integriteta lošije ocijenjena i u sklopu globalnog istraživanja Global Data Barometer objavljenog u svibnju ove godine.   

"Hrvatska mora bolje, zbog toga apeliramo na Vladu i Sabor da se otvore prema građanima, da dopuste građankama da aktivno participiraju u procesima donošenja odluka. Prvi korak prema tome je da Vlada, prije ljetne stanke Sabora, preispita koliko su i dalje nužne barikade i policijske straže oko demokratskih institucija i kakva se poruka građanima šalje ako su institucije nedostižna utvrda", zaključila je Skender.

<strong>Gong pozvao građane i građanke da poruče: “Plenkoviću i Jandrokoviću, otvarajte!”</strong><strong></strong> 2
chevron-right