Zakon o digitalnim uslugama skoro srušen nakon sukoba o mogućnosti općeg nadzora korisnica digitalnih platformi

21. lipnja 2022.
Izvor: UNSPLASH

Europski je parlament izglasao podršku službenoj verziji Zakona o digitalnim uslugama (DSA), nakon što je Vijeće Europske unije prihvatilo njihove zahtjeve za izmjenom uvodne izjave 28. u preambuli Zakona. Prema toj uvodnoj izjavi, vlast je mogla prisiliti pružatelje digitalnih usluga da nadziru sav sadržaj svojih platformi radi sprječavanja ponovne pojave prethodno obrisanog ilegalnog sadržaja - otvarajući vrata općem nadzoru sadržaja i korisnica, čemu se Europski parlament protivio. 

Zakon o digitalnim uslugama ima za cilj jačanje transparentnosti i odgovornosti digitalnih platformi te osiguranje digitalnih prava korisnika i korisnica. Upravo je zbog tih ciljeva Europski parlament tražio izmjenu uvodne izjave 28. od strane Vijeća Europske unije, jer je predstavljala opasnost za digitalna prava korisnica.

Međutim, Vijeće EU je nakon tri tjedna čekanja predalo Zakon bez značajnih promjena navedene uvodne izjave, i to par dana prije nego što je Europski parlament trebao glasati za njegovo prihvaćanje. Kako Europski parlament nije imao dovoljno vremena za raspravu o Zakonu, doveden je u situaciju “uzmi ili ostavi”, zbog čega su predstavnice iz Europske pučke stranke, Renew Europe i Zeleni - Europski slobodni savez odbile prihvatiti takvu verziju Zakona.

Osiguravši većinu u Europskom parlamentu koja je bila spremna odbiti Zakon, Vijeće EU je odlučilo uvažiti sve zahtjeve za brisanje problematičnih aspekta uvodne izjave 28., jer bi u protivnome odbijanje Zakona znatno otežalo i odužilo proces donošenja i implementacije konačne verzije Zakona o digitalnim uslugama.

Donošenje DSA je jedna strana priče bolje regulacije, a druga je uspješna implementacija. Stoga će Gong nastaviti surađivati s People Vs. Big Tech mrežom organizacija, EDRi zajednicom organizacija te ostalim europskih organizacijama, kako bi pomno pratili razvoj implementacije DSA te kako bi nastavili zagovarati bolju regulaciju digitalnih platformi i velikih tehnoloških tvrtka, zaustavljanje dezinformacija, sve u svrhu zaštite i jačanja digitalnih prava europskih korisnika i korisnica.

Više o temi:

Izglasan Zakon o digitalnim uslugama: Veliki korak za digitalna prava

Gong i 35 EU organizacija: Spriječite zloupotrebu mehanizma kriznog odgovora

Korak naprijed, korak natrag u pregovorima o Zakonu o digitalnim uslugama

Kompromisna pozicija europskih institucija slabi Zakon o digitalnim uslugama

Otvoreno pismo EU: Zahtijevamo veću transparentnost donošenja EU zakona!

Europske institucije o Zakonu o digitalnim uslugama 

Zakona o digitalnim uslugama: Prihvaćeni amandmani koje je Gong zagovarao

Učinak lobiranja na Zakon o digitalnim uslugama

chevron-right