Gongova edukacija: Nastavnice otvorile teme važnosti političke kulture i građanskog sudjelovanja u stvaranju zajednice

13. lipnja 2022.

Gongov edukativni tim održao je 9. i 10. lipnja u Zagrebu, u Hostelu Moving, dvodnevnu edukaciju političke pismenosti za učitelje i nastavnice s područja cijele Hrvatske - nastavivši provedbu neformalnog programa stručnog usavršavanja učiteljica i nastavnica pod nazivom Edukacija za građansku pismenost.

Politička pismenost uključuje upoznavanje s temeljnim konceptima važnima za razumijevanje i analiziranje suvremenih političkih procesa na lokalnoj i nacionalnoj, ali i globalnoj razini. Cilj usavršavanja bio je podići građanske i političke kompetencije samih nastavnika te ih tako osnažiti za daljnje predavanje sadržaja vezanih uz neke od najvažnijih tema koje čine pismenost za aktivno i demokratsko građanstvo.

Kroz interaktivni i dinamični rad dvodnevnog modula političke pismenosti polazimo od osnova razumijevanja samog pojma politike, preko upoznavanje javnih politika kroz suvremeno razumijevanje demokracije pa sve do krize suvremene demokracije.

Teme koje smo otvorile u toku edukacije su bile oblici građanskog sudjelovanja i načini na koji bismo mogle sudjelovati u kreiranju naših zajednica i društva u cjelini, kao i značajnost političke kulture, kako se ona razvija, tko sve ima utjecaj na njen razvoj i kome su u interesu politički obrazovani građani i građanske.

Program Gongove edukacije za građansku pismenost razvijen je 2012. godine uz financijsku potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva kroz Centre znanja za društveni razvoj i od tada se kontinuirano provodi. Program se svake godine revidira i aktualizira. Provedba programa u 2022. godini omogućena je uz financijsku potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva kroz Centre znanja za društveni razvoj i operativnu potporu Citizens, Equality, Rights and Values Programme (CERV).

chevron-right