Korak naprijed, korak natrag u pregovorima o Zakonu o digitalnim uslugama

06. travnja 2022.
Korak naprijed, korak natrag u pregovorima o Zakonu o digitalnim uslugama 1
foto: UNSPLASH

Dok je prethodni trijalog sastanak između Europske komisije, Europskog parlamenta i Europskog vijeća o Zakonu o digitalnim uslugama donio mnoge kompromise koji su ugrozili snagu Zakona, četvrti sastanak, održan 31. ožujka, predstavlja pozitivan pomak za utvrđivanje opsega prava korisnika i korisnica na pristup alatima za procesiranje žalbi moderiranja sadržaja na platformama te osiguravanja isključenja maloljetnih korisnika i korisnica iz ciljanog oglašavanja. Novim se kompromisima Zakon usmjerava prema svojem cilju jačanja transparentnosti i odgovornosti digitalnih platformi te osiguranja digitalnih prava korisnika i korisnica - no unatoč tome, otvoreni su novi problemi koji otežavaju donošenja konačnog prijedloga Zakona sukladno zagovaranju Gonga i drugih EU organizacija.

Ključni je pomak ostvaren kod članka 17, kojim se uređuje opseg prava korisnika i korisnica na pristup alatima za procesiranje žalbi moderiranja sadržaja na platformama. Iako su prethodno korisnice bile nemoćne prijavljivati problematični sadržaj, jer nisu autorice istih, prema najnovijem stajalištu imaju pravo poslati žalbu ako smatraju da platforme nisu ispravno reagirale na kršenje vlastitih pravila i uvjeta korištenja.

Bitne su i promjene članka vezanog za isključenje maloljetnih korisnika i korisnica iz ciljanog oglašavanja, kroz koje se, na temelju njihovih prikupljenih podataka, prikazuju selektirani sadržaji i oglasi. Vijeće Europske unije i Europska komisija su pristali uključiti zabranu izlaganja maloljetnih korisnika i korisnica ciljanom oglašavanju (putem novog članka 30a Zakona o digitalnom tržištu), ali su istovremeno zabranili procesiranje dodatnih informacija radi utvrđivanja dobi korisnika i korisnika. Time se ovo ključno izuzeće može jedino primjenjivati kada su platforme upoznate s činjenicom da je korisnik ili korisnica maloljetna osoba - otvorivši cijeli niz problema za uspješnu i ispravnu primjenu ovog članka, koji se i dalje nisu razriješili.

Konačno, prijedlog Europskog parlamenta o prestanku korištenja najprivatnijih podataka korisnika i korisnica, kao što su rasa, političko mišljenje te seksualnost, je zanemaren u korist nastavka prikupljanja istih podataka, ali pod okriljem GDPR-a. On bi garantirao anonimnost korisnika i korisnica, ali bi ih svejedno ostavio ranjivima prema ciljanom oglašavanju.

Iako postoje razlozi za zadovoljstvo povodom zadnjih verzija pojedinih članaka, mnogi su članci ostali manjkavi i nedorečeni, dok su drugi otvorili cijeli niz problema. Također, još uvijek postoji mogućnost da će se daljnjim kompromisa oko oslabiti oni članci koji su zadovoljavajući, zbog čega je sada više nego ikad nužno pratiti daljnji razvoj trijalog sastanka te vršiti pritisak za uvažavanje jačanja digitalnih prava svih europskih građana i građanki. 

Naime, već su prethodno bili zabilježeni snažni pritisci velikih tehnoloških tvrtka nad Europskim parlamentom uoči njegova glasanja prijedloga nacrta Zakona, u kojem su bili prihvaćeni amandmani za koje se Gong dugotrajno i aktivno zalagao, a 31. siječnja, 15. veljače i 15. ožujka održani su prva tri trijalog sastanka. Kako se usuglašavanje nastoji završiti do kraja travnja, sljedeći planirani sastanak će se održati krajem u zadnjem tjednu travnja.

Korak naprijed, korak natrag u pregovorima o Zakonu o digitalnim uslugama 2
chevron-right