Gong Saboru: Saslušanje novih ministara mora biti javno

30. ožujka 2022.
Gong Saboru: Saslušanje novih ministara mora biti javno 1
Foto: Hrvatski sabor

Dok Andrej Plenković najavljuje rekonstrukciju Vlade o kojoj će više otkriti nekad kasnije, Gong podsjeća na preporuke za otvaranje Sabora koje zagovara od početka pandemije.

Gong je tražio, a saborski Odbor za Ustav potvrdio da će na YouTube kanalu Sabora prenositi današnju sjednicu na kojoj će biti raspravljen i zaključak Predsjedništva Sabora o promjeni Poslovnika. Od početka pandemije i uvođenja epidemioloških mjera Gong upozorava Sabor kako korona ne može biti opravdanje za zatvaranje Sabora građanima i građankama. 

Od početka pandemije zahtijevamo objavu poimeničnih rezultata glasanja i kada se ono provodi ručno, obavezan prijenos sjednica radnih tijela na YouTube kanalu Sabora koji ne ovisi isključivo o dobroj volji predsjednika tijela, objavu zapisnika i poimeničnih rezultata glasanja na sjednicama radnih tijela, kao i javnih saslušanja i parlamentarnih istraga. Tijekom dvije godine ustrajanja na tome da se ove preporuke u Saboru razmotre, dobivale smo uvijek isti odgovor – nije moguće bez izmjena Poslovnika Sabora.

Tražile smo tako da javno saslušanje novog ministra gospodarstva Ivana Paladine bude dostupno javnosti na YouTube kanalu Sabora, a prijenos je bio omogućen zahvaljujući tek dobroj volji predsjednika Odbora za gospodarstvo Žarka Tušeka, jer Poslovnikom to nije predviđeno. Najavljuje se rekonstrukcija Vlade, a koliko će ministarskih kandidata biti javno saslušano uz prisustvo javnosti ovisit će također o dobroj volji predsjedavajućih matičnih tijela Sabora. Također, nećemo znati kako su glasali članovi radnih tijela nakon saslušanja, niti koja su pitanja postavili jer se zapisnik sjednica ne objavljuje. Štoviše, nećemo znati niti tko je bio na sjednici. Kao što već dvije godine ne znamo ni tko od zastupnica i zastupnika uopće dolazi na posao u Sabor.

Konačno, ne znamo niti što stoji u zaključku Predsjedništva Sabora o izmjenama Poslovnika. Nadamo se doznati danas iz rasprave, jer dokument nije objavljen. Gong je u suradnji s partnerima projekta Parlametar sudjelovao i u regionalnom istraživanju otvorenosti zakonodavne vlasti koje je usporedilo parlamente u šest zemalja: Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji gdje je Sabor zauzeo tek 4. mjesto.

Na temelju rezultata istraživanja Gong je napravio preporuke koje smo predstavile i potpredsjednici Sabora Sabini Glasovac na sastanku u Saboru. Predsjedništvo Sabora, međutim, nije odgovorilo niti na jedan poziv koji smo im uputile za predstavljanje i raspravu o poraznim rezultatima ovog istraživanja, a koji su vjerojatno i uzrokom sve manjeg povjerenja građanki i građana u ovu, najvažniju demokratsku instituciju. 

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

Gong Saboru: Saslušanje novih ministara mora biti javno 2
Gong Saboru: Saslušanje novih ministara mora biti javno 3
Gong Saboru: Saslušanje novih ministara mora biti javno 4
Gong Saboru: Saslušanje novih ministara mora biti javno 5
chevron-right