Političari, a ne stručnjaci, dominiraju u raspravama o pandemiji

18. ožujka 2022.
Političari, a ne stručnjaci, dominiraju u raspravama o pandemiji 1
Izvor: Matej Peranić

Infodemija je fenomen koji prati pandemiju COVID-19 od samih početaka, zaključak je istraživanja tima znanstvenica i znanstvenika Fakulteta informatike i digitalnih tehnologija Sveučilišta u Rijeci predstavljenog na ovogodišnjoj konferenciji Dana otvorenih podataka Gonga i volontera Code for Croatia. Istraživanje nastalo u okviru InfoCoV projekta koji je financirala Hrvatska zaklada za znanost pokazalo je, primjerice, kako se gotovo polovina svih objavljenih tekstova na najčitanijih deset hrvatskih portala bavilo pandemijom. Istovremeno, najčešći sugovornici medija na temu korona virusa nisu bili virusolozi, epidemiolozi ili stručnjaci iz područja medicine, nego političari. Politika je u prvom planu i to se manifestiralo u svim praćenim medijima.

Riječki znanstvenici analizirali su više od 200.000 tekstova i više od pola milijuna komentara s deset najčitanijih portala u Hrvatskoj za vrijeme tri epidemiološka vala, i nastavljaju ih pratiti prikupljajući nove podatke. Osim medija, prate i Twitter objave o COVID-19 na hrvatskom jeziku, a dio podataka su otvorili i učinili ih svima dostupnima za daljnju analizu i istraživanja na platformi InfoCoV. Tijekom vikend hackathona Dana otvorenih podataka ovim se podacima, uz podršku Milana Petrovića s Fakulteta informatike i digitalnih tehnologija Sveučilišta u Rijeci, bavio Matej Peranić.

Peranić je analizirao tekstove objavljene na portalima Večernjeg lista, 24 sata, Tportala, Net.hr-a i Telegrama u siječnju 2021. i ustanovio da su najčešće korištene riječi bile 'nov' i 'slučaj', dok su među najvažnijim riječima u istom razdoblju najčešće spominjane 'ograničenja' i 'kinez'. Među parovima riječi (bigram) na istim portalima najčešće se pojavljivao 'grad Wuhan', 'imovinska kartica', i 'slučaj zaraza'. Siječanj prošle godine obilježili su i predsjednički izbori te imenovanje novog ministra zdravstva. Analiza skupova od tri riječi (trigrami) potvrdila je iste teme, uz dodatak pojmova poput 'Svjetska zdravstvena organizacija', 'KBC Sestara Milosrdnica', 'Zavod za javno zdravstvo' i 'Hrvatsko ratno zrakoplovstvo'.

Prezentaciju s nalazima analize koju je tijekom vikend hackathona Dana otvorenih podataka uspio napraviti Peranić, kao i set podataka na kojima je radio, objavljeni su na Diskurs kanalu Code for Croatia, a odgovorom na Diskurs objavu možete se pridružiti njegovom istraživanju, ili podatke iskoristiti za novo.

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

Političari, a ne stručnjaci, dominiraju u raspravama o pandemiji 2
Političari, a ne stručnjaci, dominiraju u raspravama o pandemiji 3
Političari, a ne stručnjaci, dominiraju u raspravama o pandemiji 4
Političari, a ne stručnjaci, dominiraju u raspravama o pandemiji 5
chevron-right