HDZ-ov poučak: Korupcijom protiv korupcije?

18. ožujka 2022.
HDZ-ov poučak: Korupcijom protiv korupcije? 1
Izvor: Zvonimir KUHTIĆ/HINA

Dok Vlada štanca antikorupcijske strategije i dokumente, istovremeno korupcijske afere ministara i ministrica otkrivaju se jedna za drugom. Uz prethodno uhićene i osumnjičene političare, sada je i proširena Uskokova istraga nad ministrom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josipom Aladrovićem, i to zbog pogodovanja prilikom zapošljavanja dvije osobe 2018. i 2019. godine dok je bio ravnatelj HZMO-a

Gong smatra kako je izuzetno problematično da Aladrović nastavi obnašati ministarsku funkciju s obzirom da je osumnjičenik za korupciju. 

Potez Andreja Plenkovića da se izmjeni Zakon o Vladi na način da se omogući vođenje kaznenog postupka protiv člana Vlade za koruptivna kaznena djela za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti, bez prethodnog odobrenja Vlade, pozdravili bismo da istovremeno premijer ne normalizira korupciju, održavajući u Vladi osumnjičenog ministra

Gong ponovno upozorava na postojanje duboke institucionalno ukorijenjene korupcije i to u samom vrhu vlasti, koja se pokazala nespremnom prihvatiti političku odgovornost za svoje djelovanje.

Naime, za premijera Andreja Plenkovića se ministri i ministrice povlače s dužnosti tek kada ih policija dođe fizički udaljiti, dok je u uređenim demokratskim državama neprihvatljivo da ministri ostaju na vlasti u statusu osumnjičenika. Ako želimo da nam bude bolje u Hrvatskoj, potrebno je inzistirati na višim standardima, jer se predstavnička demokracija temelji na političkoj odgovornosti vladajućih.

Više o drugim floskulama političara OVDJE.

chevron-right