Kako mladi grade široke društvene pokrete na temelju okolišnih i klimatskih problema?

11. veljače 2022.
Kako mladi grade široke društvene pokrete na temelju okolišnih i klimatskih problema? 1

Gong i Inicijativa mladih za ljudska prava poziva vas na radionicu „Kako mladi grade široke društvene pokrete na temelju okolišnih i klimatskih problema?“, koja će se održati u srijedu, 16. veljače  2022., od 15 do 17 sati putem Zoom platforme.

Ova online radionica osmišljena je kao interaktivno predavanje namijenjeno mladima između 18 i 30 godina s ciljem informiranja i poticanja diskusije o društvenom angažmanu mladih u doba globalizacije.

O čemu će se govoriti na radionici?

U kolovozu 2018. godine učenica Greta Thunberg sjela je ispred švedskog parlamenta kako bi prosvjedovala protiv loših klimatskih politika koje su dotadašnje vlasti provodile i htjela je privući pozornost na tu činjenicu uoči parlamentarnih izbora. U početku je bila sama, no uskoro su se pridružili drugi učenici i učenice te se ubrzo prosvjed proširio po cijelom svijetu pod imenom – Fridays for Future (FFF) te je kao pokret aktivan do danas. 

Iako je tad prvi put u mainstream medijima pokazano kako mladi aktivno izražavaju nezadovoljstvo s načinom na koji se naše društvo i vlasti bave problemima klimatskih promjena te izražavaju egzistencijalan strah za svoju budućnost, činjenica je da su mlade osobe bile na prvim crtama borbe protiv klimatskih promjena već dugi niz godina. Ne bi bilo niti pretjerano reći da su mlade osobe i njegova najveća pokretačka snaga. No, u suvremenoj inkarnaciji klimatskih pokreta, u prvom planu više nisu samo klimatske promjene, već široke posljedice, ali i uzroci klimatskih promjena (neodrživ ekonomski sustav, nedemokratski politički sustav, itd.) te bijes nad ponašanjem starijih generacija koje su svijet dovele u ovakvo stanje. 

Klimatski pokret mladih na taj način problematizira, kroz problem klimatskih promjena, velik broj društvenih problema – od nemogućnosti da mlada osoba nađe stabilan posao i kupi stan, do rasizma, seksizma, homofobije, itd. Zbog toga danas svjedočimo potpuno novim vrstama pokreta, koje se iz samih temelja grade tako da ne zagovaraju samo promjenu, već da ju i žive u vlastitim redovima. 

Kroz ovo interaktivno predavanje imat ćete priliku istražiti kako je došlo do ove promjene, kakve vrijednosti žive ovi novi klimatski pokreti mladih te na temelju kakvih metoda i ciljeva se grade, uz diskusiju kako takvi pokreti doprinose borbe protiv klimatskih promjena, a i njihovom utjecaju na društvo, općenito. 

Voditelj i predavač na ovoj radionici bit će Sven Janovski. Sven je dugogodišnji aktivist i radnik u civilnom društvu s preko 10 godina iskustva rada u zagovaranju i javnim kampanjama u raznim područjima, poput zaštite okoliša, ljudskih prava, prava mladih, radničkih prava, nezavisne kulture, itd. Profesionalni put odveo ga je kroz udruge Zelena akcije (gdje je bio koordinator Aktivističke grupe) i Mrežu mladih Hrvatske. 

Kako se prijaviti?

Prijaviti se možete ovdje.

Broj prijava je ograničen, a prednost pri odabiru imat će mladi koji iskažu veći interes za temu.

Prijaviti se možeš ispunjavanjem ovog prijavnog obrasca do utorka, 15. 2. 2022. do 15 sati .

Prijavitelji_ce koji će biti odabrani za sudjelovanje, bit će o tome obaviješteni mailom najkasnije do 17 sati istoga dana, a link za događaj bit će im poslan sutradan u prijepodnevnim satima.

Za dodatna pitanja i informacije slobodno se možete obratiti na email dorotea.strelec@yihr.org.

O projektu

Ova aktivnost dio je projekta POJAM – Partnerstvo za održivo jačanje aktivizma mladih. Projekt se provodi u okviru programa Erasmus+ Ključna aktivnost 2: Strateška partnerstva u području mladih. Cilj projekta je ojačati ulogu mladih u direktnom utjecaju na politike koje se na njih odnose, kao i omogućiti im razvoj cjeloživotnih vještina koje će im olakšati odgovorno i aktivno sudjelovanje u društvu i motivirati ih za razvoj vlastitih projekata i inicijativa. Projekt provode Inicijativa mladih za ljudska prava (Hrvatska), Gong (Hrvatska), Omladinski centar CK13 (Srbija) i Danes je nov dan (Slovenija).

Kako mladi grade široke društvene pokrete na temelju okolišnih i klimatskih problema? 2
Kako mladi grade široke društvene pokrete na temelju okolišnih i klimatskih problema? 3
chevron-right