Važnost političke pismenosti za obrazovanje mladih

03. veljače 2022.
Važnost političke pismenosti za obrazovanje mladih 1

Gong je, u sklopu GOOD inicijative za sustavno i kvalitetno uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja, održao radionicu "Pogled u političku pismenost" 02. veljače. U razgovoru s nastavnicima i nastavnicama, ali i drugim zainteresiranima o različitim značenjima pojma "politika", o važnosti participacije i kako nas škola za nju (ne) priprema, pregledali smo neke od tema koje čini Gongov desetogodišnji program Političke pismenosti, a koji će se održati i ove godine.

Kroz predavanje je Dražen Hoffmann, zajedno sa sudionicima i sudionicama, prošao kroz temeljne pojmove vezane uz demokraciju te aspekte fenomena politike, pojam političke participacije i važnosti izgradnje kompetencija za nju, ključne političke procese i građansko djelovanje te važnost izgradnje kompetencija za nju - sve s ciljem boljeg razumijevanja ovih koncepta te veće osnaženosti za primjenu elemenata političke pismenosti u nastavi.

GOOD inicijativa je 2021. godine pokrenula novi program namijenjen prvenstveno odgojno - obrazovnih djelatnika -  GOOD školica. Riječ je o programu kontinuiranog online usavršavanja kompetencija odgojno - obrazovnih djelatnika za provođenje građanskog odgoja i obrazovanja u svakodnevnom radu. Program je izrazito participativan, budući da odgojno - obrazovni djelatnici i djelatnice sami biraju teme za koje smatraju da su im najpotrebnije i na temelju njihovih potreba kontaktiramo organizacije civilnog društva iz našeg članstva koje su se profesionalizirale za tu temu (svaku edukaciju provodi druga članica GOOD inicijative).

*Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva.

Važnost političke pismenosti za obrazovanje mladih 2
Važnost političke pismenosti za obrazovanje mladih 3
chevron-right