Apel: Zaštitite korisnice od oglašavanja temeljenog na nadzoru

17. siječnja 2022.
Apel: Zaštitite korisnice od oglašavanja temeljenog na nadzoru 1

U okviru European Digital Rights (EDRi) mreže, Gong je poslao pismo apel 'Zaštitite korisnice od oglašavanja temeljenog na nadzoru' hrvatskim zastupnicama i zastupnicima u Europskom parlamentu. Prenosimo pismo u cijelosti:

Dana 20. siječnja glasat ćete na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta o izvješću IMCO-a o Zakonu o digitalnim uslugama.

Gong i mreža European Digital Rights (EDRi), čiji smo pridruženi član, pozdravljaju mnoge aspekte ovog izvješća, posebice prepoznavanje poglavlja o odgovornosti, zabranu obaveze općeg praćenja, usklađeni sustav obavijesti i radnji, kao i snažnu zaštitu od mračnih uzoraka. Više o tome možete pročitati u punim preporukama EDRi-a i stavu EDRi-a o DSA-u. Više možete pročitati i u Gongovom radu 'Demokracija i big tech: regulacija za suživot'.

Ipak smatramo kako postoji veliki prostor za unaprjeđenje izvješća. Naime, nužno je adresirati problem velikih platformi koje vladaju online prostorima i njihove poslovne modele koji se temelje na nadzornom oglašavanju. Najučinkovitija zaštita ljudskih prava na mreži jest ograničenje oglašavanja temeljenog na praćenju koju treba ugraditi u DSA. Ovu poziciju podržale su organizacije civilnog društva, mala i srednja poduzeća, Europski nadzornik za zaštitu podataka kao i mnogi neovisni stručnjaci i stručnjakinje, te akademska zajednica.

Sukladno navedenom, pozivamo Vas na poduzimanje sljedećih radnji:

• Pozivamo Parlament da podrži amandmane koji pomažu ograničiti korištenje oglašavanja temeljenog na nadzoru. Konkretno, neophodno je spriječiti zlouporabu osobnih podataka koji otkrivaju osjetljive aspekte korisnika i korisnica, kao što su vjeroispovijest, zdravlje ili seksualna orijentacija.

• Pozivamo Vas da odbijete sve izmjene i dopune koje uvode “medijsko izuzeće” od moderiranja online sadržaja. Takva medijska izuzeća poništila bi velik dio onoga što je postignuto u globalnoj borbi protiv dezinformacija i govora mržnje. Jednostavno je previše nekvalitetnih medija, uključujući i neke TV i radio postaje koje su javno financirane, a koji služe kao propagandno oruđe - sustavno i u velikim razmjerima šire dezinformacije i mržnju.

Uoči glasovanja o DSA-u na plenarnoj sjednici zakazanoj za sljedeći tjedan, nadamo se da će Europski parlament povećati doprinose DSA prema digitalnom svijetu koji štiti korisnike_ce od sveprisutnog praćenja i poštuje njihova temeljna prava. Ostajemo na raspolaganju za daljnju raspravu o gornjim prijedlozima, ako ih uzmete u obzir.

chevron-right