Neovisnost neovisnih institucija: kako rade i mogu li sačuvati demokraciju?

07. prosinca 2021.
Neovisnost neovisnih institucija: kako rade i mogu li sačuvati demokraciju? 1

Gdje točno leži ključ neovisnosti neovisnih institucija? Je li dovoljno ustavno ili zakonski propisati tu neovisnost i očekivati da se ona poštuje? Koji su sve mehanizmi kojima se politički akteri mogu osvetiti neovisnoj instituciji, odnosno njihovim čelnicama? Kako spriječiti bilo kakvu naznaku uplitanja političarki i političara u rad neovisnih institucija? Odgovore na ova pitanja doznajte na predstavljanju rada 'Neovisne institucije u političkom sustavu Hrvatske: pogled iznutra' autora Darija Čepe, profesora s Pravnog fakulteta u Zagrebu i člana Vijeća Gonga.

Predstavljanje rada održat će se u četvrtak, 9. prosinca, u prostoru knjižare Fraktura (Ulica kneza Mislava 7).

Povodom Međunarodnog dan borbe protiv korupcije, 9. prosinca, Gong želi naglasiti koliko su nam snažne i otporne institucije važne u borbi protiv korupcije i izgradnji demokratičnijeg društva.

Iako su pojedinci koji vode nezavisne institucije važni, kao i društveno-politički kontekst, institucionalni dizajn unutar kojeg ti pojedinci funkcioniraju ključan je element koji možemo koristiti za reformiranje političkog sustava i jačanje njegovih demokratskih kapaciteta. Institucije, u tom slučaju, predstavljaju ključnog aktera u izgradnji vrijednosti, interesa i stavova koji utječu na djelovanje aktera u društvu i politici.

Online prijenos će biti dostupan na Facebook stranici Gonga, kao i našem YouTube kanalu.

Događaj će biti organiziran uz poštivanje svih epidemioloških mjera. 

Na konferenciji za medije govore:

  • Izv. prof. dr. sc. Dario Čepo, Katedra za sociologiju Pravnog fakulteta u Zagrebu, član Vijeća Gonga
  • Oriana Ivković Novokmet,  izvršna direktorica Gonga

Gong je korisnik operativne potpore – strukturne podrške europskim think-do-tank u cjelini “Demokratska i građanska participacija” u sklopu programa Europa za građane.

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

Neovisnost neovisnih institucija: kako rade i mogu li sačuvati demokraciju? 2
Neovisnost neovisnih institucija: kako rade i mogu li sačuvati demokraciju? 3
Neovisnost neovisnih institucija: kako rade i mogu li sačuvati demokraciju? 4
chevron-right