Medijska pismenost mladih kroz generacije

07. prosinca 2021.
Medijska pismenost mladih kroz generacije 1

Dokumentarni film “Medijska pismenost mladih kroz generacije” nastao je u suradnji s nevladinim organizacijama Juventas iz Crne Gore, Novosadskom novinarskom školom (NNŠ) iz Srbije, “Zašto ne” iz BiH i Gongom iz Hrvatske, u sklopu projekta “WeB Media Literacy”, koji je podržala Europska izvršna agencija za obrazovanje i kulturu (EACEA). 

Ovaj film prati tri osobe različite životne dobi – srednjoškolku iz Bosne i Hercegovine, studenticu iz Hrvatske i umirovljenu profesoricu iz Srbije. Razgovorom se nastoji doći do saznanja o iskustvima, preferencijama i stavovima različitih generacija o informiranju, medijima i medijskoj pismenosti. Od učenica srednjih škola do sveučilišnih profesorica, sugovornice navode pozitivne i negativne strane posvemašnje prožetosti naših svakodnevica medijima, upozoravaju na štetne posljedice političkih pritisaka na medije i naglašavaju važnost čitanja raznolikih medijskih izvora. Posebnu su pozornost posvetile opasnosti od kršenja prava djece u medijima i uzrocima tog problema.

Izjave različitih sugovornika i sugovornica iz regije koji su dio medija, fact-checking portala, akademske zajednice i civilnog društva pružaju uvid u razumijevanje pojma medijske pismenosti te nivo razvoja ove kompetencije kod građana i građanki Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Hrvatske unutar različitih generacija. Nastoje se ponuditi korisni praktični savjete, ali i dati mišljenja i preporuke u kontekstu unapređenja medijske pismenosti u regiji.

Film će se prikazati na Human Rights Film Festivalu, u četvrtak, 9. prosinca., u 16 sati u Kinoteci. 

Trailer filma pogledajte ovdje.

Gong je korisnik operativne potpore – strukturne podrške europskim think-do-tank u cjelini “Demokratska i građanska participacija” u sklopu programa Europa za građane.

Sufinancirano sredstvima programa Europske unije Erasmus+ / Co-funded by the Erasmus+ Programme of the European Union.

Medijska pismenost mladih kroz generacije 2
Medijska pismenost mladih kroz generacije 3

chevron-right